A szezon legalulértékeltebb finomsága: az egres

Egyesek a menzai egresmártás óta nem mertek újra kísérletezni a nyár egyik első bogyós gyümölcsével, a piszkének is nevezett egressel, mások még nem is igen hallottak róla. Pedig az egres nagyszerű gyümölcs, amelynek íze és tápértéke miatt is helye lenne az Instagramon és a Pinteresten megjelenő, gyönyörű, színes reggeli joghurtos tálakban és ínycsiklandó süteményekben.

A ribiszkefélék családjába tartozó egrest nemcsak kellemesen fanyar, a nyári melegben frissítőnek ható, ribizlire és szőlőre emlékeztető íze miatt érdemes fogyasztani, hanem azért is, mert igen gazdag vitaminokban és ásványi anyagokban. Rengeteg (30 mg/100 gramm) C-vitamin, illetve jelentős mennyiségű élelmi rost, kálium és kalcium található benne. Mivel 100 gramm egres mindössze 44 kalóriát tartalmaz, a diétázók is bátran csemegézhetnek belőle.

Az egres önmagában is fogyasztható, de a többi bogyós gyümölcshöz hasonlóan változatos finomságok összetevőjévé is válhat. Magas pektintartalma miatt ideális alapanyag lekvárokhoz és chutney-khoz – sokan előszeretettel alkalmazzák például sűrítőanyagként, de készülhet belőle kompót vagy sült húsok mellé kínált szósz vagy akár fagylalt, sörbet is, illetve természetesen különböző süteményekbe (például piskótákba vagy pitékbe) is belekerülhet.