
Szokatlan, mégis ellenállhatatlan nyári ízkombinációk, amelyet mindenképpen ki kell próbálnod
Nyáron lenyűgöző mennyiségű szezonális gyümölcs, zöldség és fűszer közül válogathatunk. Bár bizonyára minden háztartásnak megvannak a maga bevett fogása, amelyek ebben az időszakban mindenképp elkészülnek a piacokon, szupermarketekben elérhető friss finomságokból, blogcikkünkben most néhány új, extravagáns ízkombináció kipróbálásához szeretnénk ihletet adni.
Eper és spárga

Bár elsőre meglepően hangozhat az elsősorban édességekhez használt eper és a zöldségek királyaként emlegetett spárga kettőse, pedig az édes és lédús gyümölcs rendkívül harmonikusan egyensúlyozza ki a roppanós, enyhén kesernyés, friss ízű spárgát mind íz, mind textúra szempontjából. Ráadásul mindkét növény kiválóan alkalmas salátákban való felhasználásra. Egy klasszikus vinaigrette öntet pedig nagyszerűen kiemelheti az egymást kiegyensúlyozó, egymással harmonizáló ízeket egy olyan salátában, amely a spárga és az eper kettőse köré épül.
Dinnye és feta

Bár elsőre furcsának hathat az édes és a sós ízek találkozása, mindenképpen érdemes kipróbálni ezt a kombinációt, amely minden falatjával a mediterrán nyárba kalauzol bennünket. A dinnye magas víz- és cukortartalma jól ellensúlyozza a feta sós-savanykás karakterét. Nem véletlen, hogy a párosítást gyakran használják előételek vagy nyári saláták alapjául. Ráadásul a két étel nemcsak íz tekintetében egészíti ki egymást, hanem tápanyag-összetétel szempontjából is, hiszen a dinnye alacsony kalóriatartalmú és tele van vízzel, míg a feta pedig igen gazdag fehérjében kalciumban. Ha még tovább akarjuk fokozni az ízélményt, bátran választhatunk egy fetás dinnyesaláta harmadik hozzávalójául különböző friss fűszernövényeket, például mentát vagy bazsalikomot.
Őszibarack és bazsalikom

Ha már szóba került a bazsalikom, mindenképpen érdemes megemlíteni, hogy a közkedvelt mediterrán fűszernövény bizony nem csak a paradicsommal alkot verhetetlen párost. Az utóbbi években egyre nagyobb divat lett különböző bogyós gyümölcsökkel, például eperrel vagy málnával párosítani. Érdemes lehet azonban ezek mellett az édes-savanyú, napérlelte barackkal is összeházasítani friss salátákban, szószokban vagy akár előételekben, desszertekben is, ugyanis a bazsalikom enyhén borsos, friss karaktere nagyszerűen kiemeli a barack minden mással összetéveszthetetlen zamatát.
Te próbáltad már valamelyiket?