
Az alma méltatlanul mellőzött testvére: a körte
Ha őszi gyümölcsökről van szó, szinte mindig az alma kerül először reflektorfénybe: minden háztartásban ott van, szimbolikus szerepet kap mesékben, bibliai, mitológiai történetekben és számos szólásban, közmondásba. De mi a helyzet a körtével? Ez a zamatos, édes gyümölcs mintha mindig csak másodhegedűs lenne az almához képest. Pedig legalább annyira megérdemelné a figyelmünket.
A körte (az almához hasonlóan) az őskor óta velünk van. Számos olyan receptben megtalálható, melyek az ókori Római civilizációból maradtak fenn, Homérosz pedig az Odüsszeiában is megemlítette. Napjainkban mégis szerényen, a háttérbe szorulva sorakoznak a körték a piacokon. Pedig ennek a gyümölcsnek az ízvilága sokkal izgalmasabb, rafináltabb az almáénál: egyes típusok mézédesek és omlós húsúak, mások roppanósak és frissítően fanyarok – így szinte mindenki megtalálhatja köztük a kedvenceit.

A körte ráadásul nemcsak finom, hanem rendkívül egészséges is. Magas rosttartalmának köszönhetően jót tesz az emésztésnek, vitaminokban és antioxidánsokban gazdag, ráadásul alacsony a kalóriatartalma, így bűntudat nélkül nassolhatjuk. Egy közepes körte mindössze kb. 100 kalóriát tartalmaz, mégis hosszú időre eltelít.
A gyümölcs gasztronómiai szempontból is igazi kincsnek számít. Nyersen is bármikor fogyasztható, de salátákban, sajtok mellé tálalva vagy desszertek hozzávalójaként használva egészen új arcát képes megmutatni. Gondoljunk csak a klasszikus körte-kéksajt párosításra, amely ellenállhatatlan eleganciát kölcsönöz bármilyen vacsoraasztalnak! Mindezek mellett a körte remekül megállja a helyét pitékben, kompótként vagy akár fűszeres, vörösborban főzve is. Egy kis fahéjjal, szegfűszeggel és mézzel igazi őszi csoda varázsolható belőle.

Nem szabad azonban megfeledkeznünk róla, hogy a körte sokkal kényesebb gyümölcs, mint az alma. Rövidebb ideig tárolható el és könnyebben is sérül, ezért a kereskedők sem szívesen halmoznak fel nagy készleteket belőle, és előfordul mi magunk is kisebb lelkesedéssel választjuk, attól tartva, hogy ránk romlik, ha nem fogyasztjuk el vagy használjuk fel rövid határidőn belül. De legközelebb, amikor a piacon vagy szupermarketben almát teszel a kosaradba, adj egy esélyt a körtének is! Nemcsak az egészséged, de az ízlelőbimbóid is hálásak lesznek érte.