Frissítő tavaszi turmixok
Már javában benne járunk a tavaszban, így egyre nagyobb a zöldség- és gyümölcskínálat, melyek segítségével pótolhatjuk a tél során elvesztett vitaminokat. De nem csupán megenni lehet ezeket, hiszen frissítő turmixokat is készíthetünk!
Alapanyagnak jóformán bármilyen zöldséget vagy gyümölcsöt választhatsz, csak a képzeleted szab határt! A tejjel, joghurttal és zabpehellyel készülő turmixok ráadásul reggelinek is alkalmasak: fél liter elfogyasztásával akár egészen az ebédig elegendő energiát vihetsz a szervezetedbe.
Gyümölcsökből érdemes az almát, epret, banánt és kiwit preferálni, míg zöldséges turmix esetén kígyóuborkát, zellert, céklát vagy spenótot alapnak. Ezek amellett, hogy ízben is változatossá tehetik a reggeli turmixodat, még megfelelő vitaminmennyiséget is szolgáltatnak. Ha korábban még soha nem készítettél ilyen italokat, íme, két recept, ami biztosan beválik!
Banános turmix zabpehellyel
Végy két darab hámozott, érett banánt, 3 dl tejet, 2 dl joghurtot egy kevés mézet és egy nagy marék zabpelyhet. Az egészet turmixold össze addig, míg sűrű, de folyékony állagú nem lesz. Az arányok variálásával változtathatsz a turmix állagán: több tejjel hígabb, több zabpehellyel vagy banánnal pedig sűrűbb lesz.
Tisztító zöldturmix
Igazi frissítő és tápláló italt készíthetsz, ha egy csésze mentás zöldteát összeturmixolsz egy bögrényi rukkola és madársaláta keverékével, egy kisebb avokádóval, egy közepes méretű kígyóuborkával és egy kevés ananásszal. Ha turmix már megfelelő, krémes állagú, facsard bele egy fél citrom levét, reszelj bele kevés friss gyömbért, keverd el és hagyd állni pár órát.
Minden turmix esetében az az ideális, ha az elkészítés után pár óráig hűtőben tároljuk, mivel így tudnak igazán összeérni az ízek, a kellemesen hűs hőmérsékletnek köszönhetően pedig még frissítőbbnek hatnak.