
A soknyári sláger: a levendula
Június második felében virágba borulnak a levendulaföldek, és gyönyörű, halványlila árnyalatokkal színesítik a látképet. A levendulát elsősorban gyógy- és haszonnövényként termesztik, hiszen nyugtató, antibakteriális, gyulladáscsökkentő és fejfájás-csillapító hatással bír, és a ruhásszekrényekbe akasztva hatékonyan távol tartja a ruhamolyokat. Emellett azonban a gasztronómiában is egyre szélesebb körben alkalmazzák.

A levendulát Franciaországban már évszázadokkal ezelőtt is használták édességek, lekvárok és sajtok ízesítésére. Hazánkba csak az elmúlt években gyűrűzött be a virág iránti rajongás, ám azóta megállíthatatlan a térhódítása: fagylaltok, bonbonok, sütemények, szörpök és teák mellett immár kávéitalokban, salátákban és egyéb fogásokban is találkozhatunk karakteres, virágos, kissé fanyar, néha citrusfélékre vagy rozmaringra emlékeztető aromájával.

A levendula felhasználásának titka a mértékletességben rejlik. Ha túl sok kerül belőle az ételeinkbe és az italainkba, könnyen szappanos vagy túlságosan parfümös mellékízt adhatunk vele a megízesített finomságoknak. Ha azonban jól eltaláljuk az arányokat, igazi gourmet élménnyé varázsolhatjuk a segítségével a legegyszerűbb ételeket és italokat is. Azoknak, akik most ismerkednek a virág konyhai felhasználásával, érdemes az egyszerűbb receptekkel kezdeniük. Készíthetnek például levendulás fűszersót vagy cukrot egy kis marék szárított levendulavirág és nagyjából 20 dkg só vagy cukor légmentesen zárható üvegbe rétegzésével. A levendularétegekkel 2-3 hétig érlelt sót vagy cukrot ledarálva egy színes, illatos és ízesítésre kitűnően alkalmas keveréket kaphatunk, amellyel bátran kísérletezhetünk. Azok, akik jobban kiismerték már a levendulát, bátran belecsempészhetik a virágot a nyáron befőzött lekvárokba, szörpökbe ízesítőként, de akár fűszervajakat, salátaönteteket is feldobhatnak vele.
Ha kísérletező kedvedben vagy, és szeretnéd kihasználni az idei levendulaszezont, kapd elő a Zila tortaformádat, és indulhat a gasztronómiai kalandozás!