Skip to content
Cím: 1183 Budapest, Üllői út 452. Térképen Tel: (1) 290-2417 ZilaGO rendelés

4 gyógynövény, amely segíthet a meleg leküzdésében

Ahogy a téli hidegekben a fahéj, szegfűszeg, gyömbér, paprika és bors melegítő hatásait élvezzük, úgy a nyári kánikulában is érdemes megválogatni, mely fűszer- és gyógynövények kerüljenek be az étrendünkbe, hogy a lehető leghatékonyabban küzdhessünk a meleg ellen. 

1. Menta

Talán senkinek nem mondunk túl nagy újdonságot, ha a menta hűsítő hatásairól beszélünk. A frissítő aromájú fűszernövény pozitív élettani hatásairól már egy korábbi cikkünkben is írtunk. 

A menta gyógyhatásai régóta ismertek. Teája élénkítő, serkentő hatású, illóolajai pozitív hatással vannak az emésztésre, gyulladáscsökkentő, görcsoldó és antimikrobiális hatásúak. A gyógyászat mellett természetesen a gasztronómiában is használhatjuk. Az illatos, zöld levelek a meleg, nyári napokon kiváló ízesítő lehetnek saláták és különböző szószok mellett üdítőknek, limonádéknak, koktéloknak. A menta nem csupán kellemes ízt ad az italoknak, hanem a mentol hűsítő hatásának köszönhetően még kívánatosabbá teszik őket a kánikulában. 

Nem véletlen, hogy a menta a közel-keleti konyhák kedvelt, szinte elmaradhatatlan fűszere.

 

2. Eukaliptusz

Az eukaliptusszal általában leheletfrissítőként, fogkrémekben, cukorkákban találkozhatunk. Dél-Amerikában a széles spektrumú baktérium, vírus- és gombaellenes hatásáról ismert eukaliptusz a mindennapi orvoslásban használt szerek legfontosabbika. Több fajtáját alkalmazzák meghűlés, influenza, láz és légúti fertőzések kezelésére.

Illóolaja, a cineol a mentolhoz hasonló hűsítő és antibakteriális tulajdonságokkal bír. Nyáron teaként fogyasztva használhatjuk ki a legjobban az eukaliptusz előnyös tulajdonságait.

 

3. Citromfű

A sajátos aromájú citromfű jellegzetes illatának köszönhetően szinte összetéveszthetetlen más növényekkel. A gyógyászat történetében évszázadok óta ismert és nagyrabecsült növény. Antibakteriális, fertőtlenítő tulajdonsága miatt elsősorban rovarcsípések, harapások okozta fájdalmak enyhítésére használták.

Izzasztó hatásának és hűsítő aromája miatt remek összetevője lehet a meleg nyári napokon fogyasztott italoknak, süteményeknek, desszerteknek.

 

4. Hibiszkusz

Az arab országokban gyakran forró hibiszkuszteát kínálnak hőség ellen. Ugyan a meleg ital fogyasztása elsőre furcsa ötletnek hathat, nem véletlen, hogy a trópusi területeken évezredes hagyománya van a forró tea fogyasztásának. A szánkban található hőreceptorok ugyanis a meleg ital hatására kiadja a parancsot az izzadás fokozására, az izzadság elpárologtatása pedig hőt von el a testünktől, és máris kellemesebben érezhetjük magunkat a bőrünkben.

A hibiszkusz azért is különösen jó tea alapanyag ilyenkor, mert csökkenti a magas vérnyomást, antioxidáns hatásának köszönhetően pedig megköti a szabadgyököket.

 

Scroll To Top