Skip to content
Cím: 1183 Budapest, Üllői út 452. Térképen Tel: (1) 290-2417 ZilaGO rendelés

5 tipp a tökéletes bográcsozáshoz

Nyáron és ősszel is tökéletes időtöltés a bográcsozás a családdal vagy barátokkal. Azonban több dologra is érdemes odafigyelni, ha szeretnéd, hogy problémamentes és pihentető lehessen a tűz mellett töltött idő. Összegyűjtöttünk 5 tippet a tökéletes bográcsozáshoz.

1. Tűz

Tűzrakásra minden esetben szélcsendes helyet válassz, ami jól körbe van rakva téglákkal, hogy megfelelő lehessen a láng a főzés során. Ne felejtsd el, hogy tűzgyújtási tilalom idején még a saját kertedben sem szabad sütögetni! A tűz életben tartása során mindig figyelj oda az egyenletességre, hiszen ha a láng túl nagy, akkor az étel odakozmál. Ha pedig a parázs csak pislákol, akkor nagyon hosszadalmasra fog nyúlni az amúgy is igen hosszú időt igénybe vevő főzés. A legjobb, ha az egyenletesen izzó láng nem ér hozzá a bogrács aljához és nem is szélesebb annál. Gyűjts össze elegendő faanyagot a főzés idejére előre, hogy mindig jól éghessen a tűz az étel alatt!

2. Edény

Általában háromféle edény közül választhatsz, mindnek megvan a maga előnye. Az öntöttvas bográcsnak kiváló a hőátadó képessége, de vásárlás után ki kell égetni, majd minden használat után megtisztítani és zsiradékkal megkenni, hogy ne rozsdásodjon. A rézbogrács szintén jól vezeti a hőt, de savas ételek elkészítéséhez nem ajánljuk. A rozsdamentes acél és a zománcozott vasbogrács bármilyen ételfajtához megfelelő lehet és könnyen tisztán tartható is, hátránya viszont, hogy sérülékeny a bevonata.

Nem mindegy, hogy milyen magasra állítjuk az edényünket. Ha túl magasra tesszük, akkor az étel lassabban fog megfőni. A gyakori kevergetésről pedig sose feledkezz el! Az állványt mindig stabilan rögzítsd, akár faágakból van, akár fémből készült! A készülődés során ne feledkezz meg a mosószerről és szivacsról sem, az edényt könnyebb az étkezés után kimosni, mint a beleszáradt ételmaradékoktól megszabadítani órákkal később!

3. Idő

A bográcsfelelős és a társaság is jó, ha tudja előre, hogy bográcsban főzni ráérős időtöltés. Készüljetek elegendő nassolnivalóval, üdítővel és beszédtémával, hogy élvezetes lehessen az együttlét! A főzés menetét mindig előre gondold át, hiszen csak egy lángod van és fontos, hogy minden alapanyag kellőképpen megfőjön és az ízek is összeérjenek!

4. Alapanyag

Nemcsak a konyhában, de a bográcsozáskor sem mindegy, hogy milyen alapanyagokkal dolgozol. Készíts mindent elő megfelelően, hogy ne kelljen semminek tovább vagy rövidebb ideig főnie! A finom háztáji alapanyagok és a magyaros fűszerek tökéletesen beleillenek a bográcsolás koncepciójába, bátran ízesíts!

5. A főzés

A bográcsba ne használj olajat, inkább zsírral és szalonnával dolgozz! A hagymát a felforrósított zsírba tedd bele és sózd meg, hogy ne ragadjon le!. Erre dobhatod a felkockázott húst, amit gyakori kavargatással piríts meg! Ekkor hozzáadhatsz a recepthez illő alkoholból, sört vagy bort, és annak elforrása után öntsd fel vízzel! Fűszerezni ekkor szokás először, de a pirospaprikát ne tedd bele az ételbe az utolsó negyedóráig, különben odakap a bogrács széléhez és megkeseredik! A főzés vége előtt negyed-fél órával ízesíts utoljára, hogy megmaradhasson a fűszerek intenzív aromája! Jó étvágyat!

Scroll To Top