Skip to content
Cím: 1183 Budapest, Üllői út 452. Térképen Tel: (1) 290-2417 ZilaGO rendelés

5+1 étel, amely nem kerülhet az angol királynő asztalára

A királyi család étkezéseit rengeteg előírás szabályozza. Ezen nincs is mit csodálkozni, hiszen egy olyan fontos uralkodónak, mint II. Erzsébet, nem árt odafigyelnie arra, hogy milyen táplálékot vesz magához. Blogikkünkben bemutatjuk, mely ételek nem kerülhetnek felszolgálásra a Buckingham Palotában.

 

1. Tésztafélék

A nagyzoló királyi lakomák ideje lejárt. II. Erzsébet királynő nem rajong a nehéz ételekért, és a magas szénhidrát tartalmú fogásokat is kerüli, így a tészta mellett a krumpli és a rizs sem fordul meg gyakran az asztalán.

Egyes források szerint a legszívesebben húsféléket, halat, zöldségeket fogyaszt, ám ezek sem lehetnek túl fűszeresen elkészítve.

 

2. Nem átsütött hús

Bár azt mondják, a királynő egyik kedvenc fogásása a steak, a hús csak jól átsütve kerülhet a tányérjára egy korábban a Buckingham Palotában dolgozó séf állítása szerint. 

Ugyan a királynő állítólag egyébként is a jól átsült húst preferálja – így a húsvéti báránysült legkülső, legjobban átsült szeleteinek is az ő tányérjára kell kerülnie – a nyers hús kerülésének egészségügyi okai is vannak. Azzal, hogy csak teljesen átsült hús kerül a királyi család tagjainak asztalára jelentősen csökken az ételmérgezés kockázata, ami azért is fontos, mert előírás szerint a királyi család tagjai nem mutatkozhatnak a nyilvánosság előtt betegen.

 

3. Kagylófélék

A nyers húshoz hasonló egészségügyi kockázat miatt a tengeri puhatestűek sem képezhetik a menü részét a Buckingham Palotában.

Talán meglepő lehet, de az előkelőségek egyik kedvenc csemegéjeként ismert osztriga felszolgálása kiemelten tilos volt egy egykori királyi szolgáló szerint, ugyanis Erzsébet és néhai férje, Fülöp herceg kifejezetten gyűlölték a kagylófélét – talán már csak azért is, mert szinte lehetetlen elegánsan fogyasztani.

 

4. Libamáj

Az osztrigához hasonlóan a libamájról is azt hihetnénk, hogy mint előkelő különlegesség, gyakran megfordul a brit uralkodók asztalán. 2008-ig ez nem is volt lehetetlen, ám ebben az évben a királynő legidősebb fia, a trónörökös Károly herceg állatvédelmi szempontokra hivatkozva megtiltotta, hogy a finomság felszolgálásra kerüljön a palotában. 

 

5. Hagyma és fokhagyma

A legtöbben valószínűleg el sem tudnánk képzelni hagyma és fokhagyma nélkül az életünket, hiszen a legfinomabb magyaros ételeinkből és kedvenc mediterrán fogásainkból sem hiányozhat az ízük, a királynő ki nem állhatja őket, így értelemszerűen az ételébe sem kerülhetnek. Ezt többek között Károly herceg felesége, Camilla Parker Bowles is megerősítette.

Emellett nem elhanyagolható szempont, hogy a rossz lehelet az udvari etikett szerint megengedhetetlen, a hagymafélék fogyasztása pedig könnyedén eredményezhet ilyet. 

 

6+1. Kenyérhéj

Bár nem konkrét étel, a királynő több forrás szerint is úgy fogyasztja a legszívesebben a délutáni tea mellé tálalt szendvicseket, ha a kenyérhéj el van távolítva róluk.

A legszívesebben mindkét oldalán megvajazott tonhalas-majonézes szendvicset fogyaszt vékony uborkaszeletekkel és egy csipet borssal.

Scroll To Top