5+1 fogás, amely egy földrajzi hely nevét viseli
Korábban már mutattunk be néhány olyan ételt, melyek híres emberek nevét viselik. E heti blogcikkünkben olyan fogásokat ismerhetsz meg, melyeket városokról, államokról lettek elnevezve.
1, Frankfurti leves
Egyesek szerint kiváló étel a másnaposság kúrálására, mások a kellemes ízvilága miatt kedvelik. Az interneten számos különböző frankfurti leves recept fellelhető. Bár a hozzávalók listája mindenhol kicsit más, két ikonikus összetevő, a virsli és a kelkáposzta mindegyiken szerepel.
Az étel eredetéről sajnos nem sokat tudhatunk. Valószínűsíthető, hogy az elnevezés nem a városra, hanem a levesbe kerülő, enyhén füstölt ízű frankfurti virslire utal. Mivel Németországban elsősorban fehérkáposztával készül hasonló étel, a frankfurti leves az általunk ismert formájában minden valószínűség szerint magyar találmány.
2, Bécsi szelet
A borjú bécsi néven is ismert bécsi szelet a vasárnapi ebédek elmaradhatatlan főfogása. Bár a német elnevezése, a magyarban tükörfordításban meghonosodott Wiener Schnitzel is arra utal, hogy az osztrák fővárosból származik az étel, egyes források szerint Milánóból terjedt el a fogás receptje.
Az Európából 1491-ben kiűzött mórok terjesztették el a hús „aranyozásának”, azaz tojásban, lisztben és zsemlemorzsában való kisütésének hagyományát Andalúziában. Ezt hamarosan átvették a fényűző itáliai udvarok is, és hamarosan Bécsben is megjelent a zsemlemorzsával panírozott, olajban kisütött borjúszelet.
3, Milánói makaróni
Ha már Milánó, természetesen nem mehetünk el szó nélkül a gyerekek nagy kedvence, a milánói makaróni mellett. Az étel nem összetévesztendő a bolognai spagettivel, ez utóbbi tésztaételhez készült szószba ugyanis a milánóival ellentétben hagyományosan nem kerül gomba és szalonna.
Apró érdekesség, hogy az olasz konyha sem a milánói makarónit, sem a bolognai spagettit nem ismeri el saját ételeként. Míg a bolognai szószt, azaz a ragù alla bolognesét Olaszországban is készítik, és hagyományosan lasagnekészítéshez használják, esetleg vastagabb tésztával (és semmi esetre sem spagettivel, ami nem tudja felszívni a szószt) tálalják, a milánói makarónit az általunk ismert formájában csak Magyarországon fogyasztják.
4, Buffalo csirkeszárnyak
A hazai menzákról is ismerhető fogások után a nemzetközi fogások között körülnézve is bőven találhatunk városok után elnevezett ételeket. Az amerikai specialitásokat kínáló éttermek étlapjáról például nem hiányozhatnak a sokszor csak csípős szárnyaként emlegetett buffalo csirkeszárnyak.
A panírozatlan, bő olajban kisütött csirkeszárnyakat tálalás előtt ecetes, cayenne borsos, vajas szószba mártják, csípős szószból és olvasztott vajból álló szószba. A feltalálásukról számos szájhagyomány útján elterjedt történet terjedt el. A legismertebb szerint New York állambeli Buffalóban található Anchor bárban Teresa és Frank Bellissimo készítették először 1964-ben.
5, Sült alaszka
Természetesen nemcsak levesek és főételeket, hanem desszerteket is találhatunk, melyek földrajzi helyek után kapták a nevüket. Remek példa erre a norvég omlett néven is ismert sült Alaszka.
Ennek a különleges desszertnek az alapja egy vékony réteg piskóta vagy brownie, melyre különböző ízű fagylaltokat rétegeznek, majd, az egészet gőz felett felvert cukros tojáshabbal borítják be, melyet konyhai lángpisztollyal pirítanak meg.
+1, Nápolyi
Bár nem önálló fogás, a töltött ostyás édesség is egy olasz város nevét őrzi. Igaz, a nápolyinak mindössze annyi köze van Nápolyhoz, hogy az ausztriai Manner édesipari vállalkozás által 1898-ban először előállított édesség a „293. sz. nápolyi ostya” nevet viselte, mivel a krém elkészítéséhez használt mogyorót Nápoly vidékéről szerezték be.