Skip to content
Cím: 1183 Budapest, Üllői út 452. Térképen Tel: (1) 290-2417 ZilaGO rendelés

6+1 étel, amelyek hírességek nevét őrzik

Míg egyes ételekről pontosan tudjuk, hogy mely ismert személyről kapták a nevüket, másokról talán azt sem sejtjük, hogy hírességek után nevezték el őket. Blogcikkünkben ezen a héten bemutatunk néhány ismert és néhány kevésbé ismert példát is.

 

1. Jókai-bableves

Ha ismert személyiségekről elnevezett ételekről beszélünk, a 19. század híres regényírójáról, Jókai Mórról elnevezett bableves nem maradhat ki a felsorolásból. Bár az, hogy melyik recept az eredeti, a mai napig vitatott, az minden változatban közös, hogy a tartalmas levesbe tarkabab, többféle zöldség, füstölt sertéscsülök, kolbász, csipetke és tejföl kerül.

Kevésbé ismert tény, de Jókai nevét nemcsak bableves őrzi, hanem Gundel Károly híres szakácskönyve említ Jókai módra készült töltött paprikát, bélszínfilét, borjújavát, Jókai-bélest és Jókai-tortát is.

 

2. Újházi-tyúkhúsleves

Az Újházi név olyannyira összeforrt már a tyúklevessel, hogy sokan talán bele sem gondolnak, hogy ki lehetett az a bizonyos Újházi, aki eredetileg ezt a nevet viselte. Az étel érdekessége, hogy az eredetileg csak Újházi-levesként ismert fogást a klasszikus recept szerint nem is tyúkból, hanem öreg kakasból készítették. A hús mellé metélt, leveszöldség, gomba, zöldborsó, kelvirág és spárga is került bele, és gyakran ecetes tormát is tálaltak mellé.

A feljegyzések szerint a fogásnak nevet kölcsönző, először Kolozsvárott, majd Budapesten játszó színész, színi tanár Újházi Endre mellett szívesen fogyasztotta még például Krúdy Gyula is.

 

3. Eszterházy-rostélyos

Különböző források az Eszterházy dinasztia különböző képviselőihez kötik ezt a fogást. Egyesek szerint Eszterházy Miklós József nevét viseli, míg mások Eszterházy Pál Antal herceghez kötik, de akadnak olyan források is, amelyek szkeptikusak a névadót illetően.

Ha a név eredetében nem is, az elkészítés módjában megegyeznek a források. Az elősütött hús zsírjában párolják meg a zöldségeket, majd a zöldségeket és a húst citrommal, mustárral, kapribogyóval és borral ízesített csontlevessel együtt sütik.

Az Eszterházyak nevét nem csupán rostélyos viseli, hanem különböző desszerteket, puddingot és tortát is neveztek el róluk.

 

4. Székelykáposzta

Sokan gondolhatják, hogy a székelykáposzta neve földrajzi eredetre utal, pedig nevének első fele egy személyre, Székely József vármegyei főlevéltárosra utal. Az anekdota szerint Székely a Gránátos utcai Komló-kertben tervezett ebédelni kortársával és barátjával, Petőfi Sándorral, ám mire odaértek, már fogyóban voltak az ételek. Székely azonban nem hagyta annyiban a dolgot és utasította a kocsmárost, hogy a megmaradt sertéspörköltet keverje össze a savanyúkáposzta-főzelékkel. A történet szerint annyira megtetszett az étel a férfiaknak, hogy mikor Petőfi legközelebb ellátogatott a Komló-kertbe, ugyanezt rendelte, ekkor már azonban Székely-káposzta néven hivatkozott rá.

Az ízletes egytálételt általában tejföllel és fehér kenyérrel tálalják. A töltött káposztához hasonlóan nagyobb mennyiségben is elkészíthető, ugyanis többszöri melegítéssel sem veszít az élvezeti értékéből, sőt egyesek szerint minél többször forralják, annál jobb lesz az íze.

 

5.Mikszáth-szelet

Mikszáth Kálmán nagy ínyenc hírében állott. Nem véletlen tehát, hogy szoros barátság fűzte a dobostorta megalkotójához, Dobos C. Józsefhez és a legendás éttermet megálmodó Gundel Károly édesapjához, Gundel Józsefhez. Ez utóbbi egy alkalommal egy egész menüsort állított össze és nevezett el Mikszáthról barátsága jeléül. Ehhez a menüsorhoz dolgozta ki például a palóclevest, amelyet szintén az írónak ajánlott, édességként pedig a Mikszáth-szeletet tálalta.

A desszert csokis és fehér piskótából, lekvárral készül. Hosszúkás szeletekre vágva, porcukorral meghintve tálalják.

 

6. Gundel-palacsinta

Ahogy a Jókai-bableves, úgy a Gundel-palacsinta sem maradhat ki az efféle gyűjteményekből. Mivel a fentebb említett fogások receptjének és történetének összegyűjtését és könyvbe rendezését többek között a fogás kitalálójának és névadójának, Gundel Károlynak köszönhetjük.

Gundel a 20. századi magyar vendéglátóipar és gasztronómiai élet egyik vezető egyénisége volt. 1910-ben vette át a városligeti Wampetics vendéglőt, amely azóta is Gundel néven üzemel. Noha a fennmaradt történetek szerint Gundel Károly és édesapja, Gundel János sosem főztek, számos fogás kitalálása köthető a nevükhöz. Ezek közül a legismertebb talán a Gundel-palacsinta, amely lágy tésztából sütött palacsintából készül, amelyet rumba áztatott mazsolával, cukozott naranshéjjal, dióval és a már megtöltött, vajban ropogósra sütött palacsintára az utolsó pillanatban ráöntött csokoládémártással készül.

+1 Krúdyförccs

Egy ilyesfajta összeállításból szinte vétek lenne kihagyni a bohém életéről és hatalmas lakomáiról ismert írót, Krúdy Gyulát. A legendás író nevét azonban ízletes fogások helyett a kilenc deci borhoz egy deci szóda keverésével megalkotott Krúdy-fröccs őrizte meg leginkább. Az író maga úgy fogalmazott, hogy ebben az italban a szóda csupán megvicceli a bort.

Scroll To Top