A bornak Szent Márton a bírája. De miért is?
November 11-én Szent Márton napját ünnepeljük. A hagyományokhoz híven ezen a napon libából készült ételek és újbor fogyasztásával ünnepelünk. Arról, hogy mi köze a libának Szent Mártonhoz, egy korábbi cikkünkben írtunk. Most pedig annak járunk utána, hogy az ízletes fogásokat miért pont újborral öblítjük le.
Az újbor fogalmára nincs hivatalos definíció. Általában a legutóbbi szüret alakalmával eltett bort értjük alatta, és egészen a következő szüretig ezzel a névvel illetjük. A borászok általában azt az italt nevezik így, amelyben még nem dominálnak az érlelés során felszabaduló ízek, illatok; „tökéletes” újbor nem esik át érlelési folyamaton, hanem erjesztés után azonnal a palackba kerül.
A Libás-bornak is nevezett újbor hagyományosan Márton napján került először a földesurak asztalára, mivel az ital ekkorra forrt, azaz erjedt meg általában. Innen eredeztethető a cikkünk címében megidézett mondás is. A dátum a borászat szempontjából a mai napig fontos, mivel számos pincészet a régi szokásokra emlékezve ekkor mutatja be a nagyközönségnek az újborokat.
Az érlelésen még át nem esett ital igazi különlegesség. Ízében, illatában még a szőlő friss, gyümölcsös íze dominál, így a hagyományos bornál jóval üdébb, könnyedebb. Az újborok ideális kísérői a hagyományos Márton-napi libás fogásoknak.
Idei újbor ajánlatunk:
- Figula Zenit&More 2022
- Gere A. Rosé 2022
- Vylyan Bogyólé 2022
Különleges Márton-napi fogásaink:
- Gyömbéres libaleves maceszgombóccal, vele főtt zöldségekkel tányérban vagy csészében
- Kemencében sült libacomb hagymás törtburgonyával, párolt káposztával és birsalmakompóttal
- Rosé libamell sütőtökös-vargányás rizottóval, sült gesztenyével
- Sólet házilag füstös libamellel, főtt tojással
- Kétszemélyes bőséges libatál (2 db libacomb, 1 db házilag füstös libamell, hagymás törtburgonya, párolt lilakáposzta, sólet főtt tojással, birsalmakompót)
- Lúdlábtorta Zila–módra