Skip to content
Cím: 1183 Budapest, Üllői út 452. Térképen Tel: (1) 290-2417 ZilaGO rendelés

A csodálatos fahéj avagy nem baj, hogy annyi fahéjas sütit ettünk karácsonykor

Ha téli fűszer, akkor fahéj. Története végigkíséri az emberiség történetét, a legrégebben ismert fűszerek egyike. Az ősi gyógyítók az aranynál is értékesebbnek tartották, de vajon miért?

A fahéj egy akár 10 méterre is megnövő fa 3 évesnél fiatalabb ágairól lehántott kéreg. Ezt egy napig száradni hagyják, majd lekaparják róla a külső réteget. Ahogy a belső réteg szárad, úgy tekeredik össze az általunk ismert és a boltokban kapható fakéreg tekerccsé.

Története 5000 évvel ezelőttre nyúlik vissza, az első fennmaradt feljegyzések szerint fontos egészségügyi hatásokkal rendelkező gyógynövényként használták. És nem is volt rossz ötlet: a fahéj ugyanis nagy mennyiségben tartalmaz antioxidánsokat, ezek által hatékonyan képes csökkenteni a magas vércukorszint által okozott szövetkárosodásokat és gyulladásokat, képes megelőzni a szívbetegségeket és az idő előtti öregedést. Ha a kutatások igazak, akkor érdemes volt annyi sütit enni karácsonykor!

Egyiptomban balzsamozószerként, a Kínában őshonos kassziát vagy kínai fahéjat füstölőként és illatszerként használták. A héberek, görögök és rómaiak már fűszerként és emésztési zavarokat gyógyító orvosságként is felhasználták. A keresztes lovagok állítólag szerelmi bájital hozzávalójaként tekintettek erre az illatos fűszerre. Azt mondják, hogy Vasco da Gama és Kolombusz felfedezéseit is a fahéj megszerzése inspirálta, mert a fűszerkereskedők titokban tartották az útvonalat Srí Lankára (Ceylonba), a fahéj őshazájába.

Ezt a megunhatatlan fűszert fel tudjuk használni a farsangi fánkhoz is, íme egy egyszerű recept:

 

Hozzávalók:

  • 150 g cukor
  • 1 teáskanál fahéj
  • 1 tojás
  • 125 ml tej
  • 50 g cukor (nem kötelező)
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • 150 g liszt
  • fél teáskanál sütőpor
  • a sütéshez:
  • olaj

Elkészítés:

A cukrot a fahéjjal összekeverjük. A tojást a cukrokkal alaposan kikeverjük, majd fokozatosan hozzáadjuk a sütőporral elkevert lisztet.

Az olajat felforrósítjuk. A tésztából teáskanálnyi adagokból golyókat formázunk és 1-2 perc alatt kisütjük. Papírtörlőre szedjük, majd megforgatjuk a fahéjas cukorban.

Ebből az adagból kb. 30 kis golyót kapunk.

Ha nemcsak karácsonykor, de ünnepi alkalmakra vagy a vasárnapi családi ebédhez kerestek fahéjas tortareceptet, próbáljátok ki a saját receptünket is a Zila különleges tortaformájával! 

Scroll To Top