Skip to content
Cím: 1183 Budapest, Üllői út 452. Térképen Tel: (1) 290-2417 ZilaGO rendelés

A cukorka útja az ókortól napjainkig

Anyukáink óva intenek a túlzott fogyasztásától és mi igyekszünk vigyázni a fogainkra meg az alakunkra is, de néha nem tudunk ellenállni egy-két szemnek. Cukorkákat már az ókorban is szívesen fogyasztottak, de vajon mikor jelent meg a ma ismert modern édesség a piacon és milyen formában?

Az ókori egyiptomiak a gyümölcsöket és dióféléket mézzel kombinálva fogyasztották, de ugyanígy méz felhasználásával különféle nyalánkságokat ettek az ókori rómaiak, a görögök és a kínaiak is. A megmaradt feljegyzések szerint az ókori görögök és rómaiak inkább gyógyszerként tekintettek a cukorra. Dioscorides görög gyógyszerész leírásából tudjuk, hogy a saaharum nyugtatja a gyomrot és jót tesz a beleknek, a vesének és a hólyagnak is. A cukor szülőhazája India, onnan indult el diadalmenetére a perzsák közvetítésével, akik jó üzletet csináltak a cukornádból évszázadokig. Szicíliában a 10. század környékén jelentek meg az első ültetvények, Nyugat-Európába csak a következő században jutott el a keresztes hadjáratokról hazatérők közvetítésével. Az új fűszer ára a sáfrány, a bors és a fahéj értékével vetekedett, így ritka volt még a tehetősebb háztartásokban is.

Az első modern cukorkákat a 16. században készítették el Európában és főleg gyógynövényekkel kombinált, emésztést segítő tablettaként árulták őket. A cukor ára továbbra is rendkívül magas volt, ennek megfelelően az édesség a leggazdagabbak kiváltsága volt. Az 1600-as években már kapható cukorrudacskát egy karnagy görbítette meg Nürnbergben karácsony idején, hogy a jó pásztor szimbólumára emlékeztesse a gyerekkórus tagjait.

A 19. században az ipari termelés kialakulásával válik tömegtermékké a cukorka. Magyarországon eleinte az osztrák és cseh gyártmányú édességek hódítottak, a kiegyezés után azonban megjelentek az első cukorkakészítők itthon is. 1868-ban Stühmer Frigyes Budapesten, Weisz József pedig Sopronban alapított cukorkaüzemeket. Előbbinek köszönheti a magyar társadalom, hogy a csokoládé és a cukorka lassanként megszűnt luxustermék lenni, és a magyar édességipari termékek pedig világhírűvé váltak.

A cukorka hosszú utat járt be, amíg az asztalunkra került tehát. Elsősorban a gyermekek kedvencei, de valljuk be, szívesen fogyasztjuk felnőttként is a különböző nyalánkságokat.

Scroll To Top