A gyermekláncfű jótékony hatásai
A kutyatejnek, pongyolapitypangnak, népiesen cserbókának, csorbókának, tejesgaznak, illetve kákicsnak vagy sokszor egyszerűen csak pitypangnak nevezett sárga virágot senkinek nem kell bemutatni, hiszen jó eséllyel gyermekkorunk óta ismerjük a kora tavasztól sárgán virító vadvirágot, mely elvirágzása után fehér repülőszőrös magokból álló koronát növeszt. Azt azonban kevesen tudják, hogy a növény számos jótékony hatással bír. Blogcikkünkben most ezek közül mutatunk be néhányat.
Gyermekkorunkban valószínűleg a legtöbben azért gyűjtöttük a sárga virágokat, hogy koszorút fonjuk belőlük, netán csak a virágzás után szakítottuk le őket, hogy elfújjuk a repülőszőrös magokból álló koronát. Pedig a növényt jótékony hatásai miatt is érdemes lehet szüretelni.
A virágzás előtti fiatal leveleiből saláta, főzelék vagy tea készíthető, a gyökere pedig nyersen vagy párolva fogyasztható. E két növényi részt évszázadok óta használják a máj, az epehólyag, valamint vese megbetegedéseinek kezelésére, illetve ízületi problémák enyhítésére. A virágából pitypangméznek nevezett szirup készíthető.
A pitypanglevelek fogyasztása a tavaszi méregtelenítő kúrák idején is ajánlott, mivel igen gazdagok A-vitaminban, illetve D- és C-vitamint, valamint különféle B-vitaminokat is tartalmaznak. Emellett vasat, szilíciumot, magnéziumot, cinket és mangánt juttathatunk a szervezetünkbe a fogyasztásukkal. A pitypanglevélből készült ételek és teák csökkentik a vér koleszterinszintjét, emellett étvágyfokozó, epehajtó és hashajtó hatásúak.
Mielőtt pitypanggyűjtésbe fognánk, fontos, hogy olyan területet válasszunk, amelyről pontosan tudjuk, hogy nem kezelték vegyszerekkel, rovar- és gyomirtókkal, illetve mindig alaposan mossuk meg a begyűjtött leveleket, virágokat, mielőtt elfogyasztanánk őket!