Skip to content
Cím: 1183 Budapest, Üllői út 452. Térképen Tel: (1) 290-2417 ZilaGO rendelés

A szőlőmagolaj nagyszerű tulajdonságai

Itt a szüreti időszak. A szőlővel és sokoldalú felhasználhatóságával korábbi blogcikkeinkben már többször foglalkoztunk. Arról azonban eddig nem esett szó, mire használható a gyümölcs azon része, amely számos feldolgozási folyamatban csak nemkívánatos melléktermékként marad vissza: a mag.

A szőlőmagból értékes, zöldessárga színű, jellegzetes, a feldolgozott szőlőéhez hasonló illatú olaj nyerhető ki. Hogy pontosan mitől értékes ez az olaj? Először is, rendkívül gazdag bioaktív anyagokban. Tartalmaz többek között antioxidánsokat, bioflavonokat, klorofillt, polifenolokat, fenolokat, ezek mellett rengeteg különböző vitamint és többszörösen telítetlen zsírsavakat is. Számos előnyös tulajdonságát ezeknek az alkotóknak köszönheti.

A szőlőmagolaj külsőleg használva és elfogyasztva egyaránt jótékony hatású lehet. Arcbőrre éjszakai krémként használva javíthatja a bőr simaságát és rugalmasságát, puhaságát oxigén ellátottságát, regenerálhatja a kollagén szöveteket, a hajra kenve pedig a hajhagymákat.

Ezek mellett a rendszeres szőlőmagolaj fogyasztás erősítheti és védheti az elmeszesedéstől a vérereket, hajszálereket, csökkentheti, enyhítheti nőknél a változó kor tüneteit, kedvező hatást gyakorolhat a prosztatára és impotenciára. A benne található „jó” koleszterinnek (HDL) köszönhetően csökkenti a „rossz” koleszterin ( LDL) szintjét a vérben, ezáltal csökkenti a trombózis előfordulásának lehetőségét.

Ezek mellett a szőlőmagolaj gyulladásgátló hatásokkal is rendelkezik, magas antioxidás tartalmának köszönhetően pedig megvédi sejtjeinket a káros hatásoktól lassítja az öregedési folyamatokat, a benne található A-vitamin pedig védi a szemet, csökkenti egyes szembetegségek előfordulásának gyakoriságát.

A szőlőmagolajból elég naponta 1-2 teáskanállal elfogyasztani. Akár magában is bevihetjük a szervezetünkbe, de belekerülhet süteményekbe, használhatjuk különböző húsos ételek, saláták ízesítéséhez, sőt, akár sütés-főzéshez is, mivel ízét 200 °C felett is megtartja, füstpontja 250 °C, így más olajoktól eltérően sütési hőmérsékleten kevesebb káros égéstermék keletkezik.

Kimondhatjuk tehát, hogy a szőlőmagolaj egy igazi őszi vitaminbomba, melynek segítségével számos különböző módon támogathatjuk a szervezetünket.

Scroll To Top