Skip to content
Cím: 1183 Budapest, Üllői út 452. Térképen Tel: (1) 290-2417 ZilaGO rendelés

A születésnapi torta története

Ahogy a legtöbb nyugati kultúrában, úgy Magyarországon is elképzelhetetlen egy születésnap torta nélkül. De vajon honnan ered a születésnapi tortázás hagyománya és milyen szimbolikus jelentéssel bír? Blogcikkünkből megtudhatod.

Egyes források szerint sok más ételhez és étkezési szokáshoz hasonlóan a születésnapi torta gyökereit is az ókori görögök kultúrájában kell keresni, akik Artemisznek, a Hold, a vadászat és az íjászat istennőjének tiszteletére kerek vagy félhold alakú, kenyérszerű süteményeket készítettek.

Más források úgy tartják, hogy a születésnapi tortázás hagyománya Németországból ered. A középkorban a magas gyermekhalandóság miatt terjedhetett el az a szokás, hogy évről évre hálát adott a család, hogy eljött az ifjabb tagok születésének az évfordulója. Az ünnepen eleinte a mai tortáknál jóval puritánabb változatokat fogyasztottak, és csupán a 15. század környékén kezdtek a német cukrászok díszesebb, kifejezetten a születésnapok megünneplésére szánt édességeket készíteni és árulni. Kezdetben természetesen a születésnapi torta is a gazdagabb rétegek kiváltsága volt a drága, esetenként nehezen beszerezhető alapanyagok miatt, ám idővel egyre szélesebb körökben vált elérhetővé.

Napjainkban a születésnapi torták mit sem érnek gyertyák nélkül. Vannak, akik úgy vélik, hogy a születésnapi gyertyák eredetét is az ókori görögöknél kell keresni, akik úgy vélték, hogy az elfújt gyertya füstje felrepíti az imát az istenekhez. Mások szerint a gyertyák hagyományosan arra szolgáltak, hogy fényükkel távol tartsák az ártó szellemeket, gonosz lelkeket.

Ehhez hasonló babonaságokkal születésnapi torta felszolgálásával, fogyasztásával kapcsolatos szokások körében is találkozhatunk. Vannak, akik úgy tartják, hogy balszerencsét hoz, ha nem az ünnepelthez kerül az első szelet. Ha pedig az illető neve szerepel a tortán, azt szeletelés előtt le kell törölni, nehogy elpártoljon a szerencse a név viselőjétől. Az is fontos, hogy az ünnepelt egyszerre fújja el az összes gyertyát, így bizonyítva, hogy ura a saját életének, sorsának.

A születésnapi torták hagyományosan összehozzák az embereket. A kerek forma azt szimbolizálja, hogy mindenkinek jut egy darab a süteményből, azaz az ünneplésből és az ünnepelt életéből, boldogságából is.

Ha szeretné gyönyörű és finom, egyedi tortával meglepni szeretteit, keresse kollégáinkat a mail@zilakavehaz.hu e-mail címen!

Scroll To Top