Skip to content
Cím: 1183 Budapest, Üllői út 452. Térképen Tel: (1) 290-2417 ZilaGO rendelés

Aszalt gyümölcsök és zöldségek házilag

A nyári gyümölcsök esszenciáját többféleképpen megőrizhetjük, hogy a hűvösebb hónapok alatt is élvezhessük őket. Készülhetnek belőlük befőttek, lekvárok, szörpök, de akár aszalvány formájában is eltárolhatjuk az isteni gyümölcsöket és zöldségeket. Blogcikkünkben bemutatjuk, hogyan készíthetsz isteni aszalványokat otthon.

 

Legyen szó akár szilváról, barackról vagy éppen paradicsomról, pofonegyszerűen készíthetünk belőlük aszalt finomságokat a meleg nyári napokon, hogy télen is élvezhessük az ízüket – és még tartósítószer sem kell hozzá!

Az aszalás során nedvesség távozik az élelmiszerekből, és ha elérik a kellő sűrűséget, már nem szolgálnak többé olyan kedvező táptalajaiként különböző romlást okozó mikrobák számára, mint friss, nyers formájukban. Az aszaláshoz tehát nincs szükségünk másra, mint megfelelő mennyiségű hőre.

A nyári kánikulában elég, ha a nap erejére hagyatkozunk az aszalás során Béleljünk ki egy tepsit sütőpapírral, és nagyjából egyforma méretű darabokra szeletelt gyümölcsöket, zöldségeket elég napos, száraz helyre helyezni, és 2-4 nap alatt (lédús gyümölcsök esetén az aszalás ideje akár kétszer ilyen hosszú is lehet) el is készülnek az aszalt finomságok.

Ha cseresznyét és a meggyet szeretnénk aszalni, a folyamat megkezdése előtt ajánlott leforrázni őket, hogy ne repedjenek meg. Ehhez hasonló praktika, hogy a szilva szárát nem szabad eltávolítani az aszalás előtt, mert az így keletkezett lyukon elfolyhat a gyümölcsből a cukros lé, és az aszalt szilvánk ízetlenné és rágóssá válhat.

Fontos, hogy csak ép, egészséges alapanyagokat használjunk, különben a zöldségek, gyümölcsök aszalódás helyett romlásnak indulnak majd. Érdemes továbbá odafigyelni arra, hogy ne lepjék el az édes illatra érkező rovarok a készülő aszalványokat, és egy kendővel, hálóval vagy tüllel letakarni a tepsit vagy tálcát, amelyre az aszalásra szánt növényeket helyeztük. Ajánlott továbbá 1-2 naponta átforgatni a gyümölcsöt, hogy egyenletesen távozzon belőlük a nedvesség. Ha nyomás hatására nem eresztenek levet, az aszalványokat késznek nyilváníthatják, és dobozba rakva, száraz hűvös helyen hetekig vagy akár hónapokig is eltárolhatjuk.

Természetesen napsütésre sem feltétlenül van szükség az aszaláshoz, ugyanis a sütőnket is segítségül hívhatjuk. Melegítsük elő 50-70 fokra, majd hagyjuk hat-nyolc órán át aszalódni a tepsin szétterített gyümölcsdarabokat. Fontos, hogy a sütőajtót hagyjuk résnyire nyitva, így a gyümölcsökből gőz formájában kipárolgó nedvesség távozni tud a sütőből.

A házi aszalás segítségével olcsón juthatunk finom és egészséges aszalványokhoz, melyekből ízletes fogásokat, desszerteket készíthetünk, vagy akár magukban is elnassolhatjuk őket.

Scroll To Top