Skip to content
Cím: 1183 Budapest, Üllői út 452. Térképen Tel: (1) 290-2417 ZilaGO rendelés

Asztali etikett

Múltkor végigjártuk a tökéletes teríték elkészítésének módját, de azt sem árt megtanulni, hogy miként viselkedjünk egy elegáns asztaltársaságnál.

Mit nem illik?

Bár magától értetődőnek tűnik, érdemes külön kiemelni, hogy egy terített asztalnál nem illik könyökölni, hintázni a széken, vagy elfordulva az asztaltól keresztbe tenni a lábunkat. Az is illetlenségnek számít, ha az asztalra kipakoljuk a zsebeink vagy a táskák tartalmát: a mobilokat és a tárcákat hagyjuk elrejtve, ezen felül pedig a telefont még halkítsuk is le, ugyanis nagyon kellemetlen, amikor egy üzleti vagy meghitt beszélgetésbe belerondít egy telefoncsörgés. Mivel unalmat vagy érdektelenséget sugall, ne játsszunk se a saját tárgyainkkal – karkötőnkkel, nyakláncukkal, stb. – se az asztalon található eszközökkel, hiszen azok amúgy is mind az étkezésre szolgálnak.

Hogyan együnk?

Régen úgy tartották, egy falatot mindig hagyni kell a tányéron, hogy ne mutatkozzunk falánknak. Mára ez a szabály kiment a divatból, egészen nyugodtan fogyasszunk el mindent, amit elénk tesznek – akár még a díszítőelemként a tányérunkra elhelyezett leveleket is, egy jó étteremben ugyanis minden ehető, amit felszolgálnak.

A kihelyezett evőeszközök sokasága zavarbaejtő lehet, de nem kell megijedni, valójában nagyon egyszerű: mindig a tányértól legtávolabb eső evőeszközt használjuk a következő fogáshoz, így a főételnél eljutunk a legbelsőkig. A desszert(ek)hez pedig ugyanezzel a logikával a tányér fölött elhelyezetteket vegyük igénybe.

A kenyéren/pirítóson és a szemes gyümölcsökön kívül mindig mindent evőeszközzel fogyasszunk. A kenyeret viszont lehet kézzel enni, ilyenkor egy-egy kis darabot törjünk le belőle, és azt helyezzük a szánkba.

Kényes kérdés a csontos szárnyasok fogyasztása, ugyanis ezt elég nehéz evőeszközzel maradéktalanul megenni. Abban az esetben, ha a végüket fóliába csomagolják, nyugodtan lássunk neki kézzel, ha viszont enélkül tálalják, akkor próbáljuk meg késsel-villával leszedni a húst a csontokról.

Ezek miatt nem kell aggódni

Mindenkivel előfordul, hogy egy kis baleset vagy ismerethiány miatt kellemetlen helyzetben találja magát a vacsora során. Pedig nem kell aggódni, azért – is – van a felszolgáló személyzet, hogy kisegítsen minket ilyenkor. Például, ha bármit leejtünk a földre, nem kell aggódni, hiszen a pincérek gondoskodnak majd az eltakarításáról, illetve egy leejtett evőeszközt azonnal, és remélhetőleg szó nélkül kicserélnek. Az se okozzon fejfájást, ha esetleg nem tudjuk, az adott italt melyik pohárba kell kitölteni, hiszen erről is a személyzet fog gondoskodni, így nem lehet mellé nyúlni!

dinner-table-1433494_1280

Scroll To Top