Skip to content
Cím: 1183 Budapest, Üllői út 452. Térképen Tel: (1) 290-2417 ZilaGO rendelés

Az igazi teafélék

Az őszi lehűlések kezdetével az egyik legkedveltebb itallá a forró tea válik, de az óriási választékban nagyon nehéz eligazodni, főként hogy sokszor még azt sem tudjuk, mit is iszunk pontosan.

A négy legfőbb teacsoportot az örökzöld teacserje leveleinek oxidálódási szintje és folyamata alapján különböztetjük meg. A különböző feldolgozási módoknál az oxidációs folyamat megállítása nem azonos időben történik.

A kedvező élettani hatású, immunrendszert erősítő zöld tea készítésekor a levelek csak nagyon kis mértékben oxidálódnak, ennek köszönhetjük friss, enyhe színét. Magas vitamin- és ásványi anyag tartalmának köszönhetően rendkívül egészséges, a benne található koffein pedig frissítő hatású. A tökéletes zöld tea készítéséhez a leveleket körülbelül 80°C-os vízzel öntsük le, hagyjuk ázni 2-3 percig, majd szűrjük le, maximum mézzel ízesítsük.

Ezzel szemben a fekete tea esetében a levelek szinte teljesen oxidálódnak, teljesen erjesztetté válnak, ami a levelek és a belőle készülő ital színén egyaránt meglátszódik. Fogyasztása javítja a koncentrációs képességet, hiszen magas a koffeintartalma, ráadásul más a felszívódása, mint a kávéban találhatóé, így hatása tovább tart. Elkészítésekor egy teáskanálnyi fekete teát forrázzunk le lobogó vízzel, majd 2-3 perc áztatás után ízesíthetjük mézzel és citrommal, vagy cukorral és tejjel.

tee-1740871_1280

Hazánkban kevésbé ismert az oolong tea, ami oxidációját, színét és ízét tekintve is átmenet a zöld és a fekete tea között. Hozzáadott gyümölcsök nélkül is édeskés, gyümölcsös ízű, rendszeres fogyasztása fogyókúrázóknak ajánlott, mivel gyorsítja az anyagcserét. A vizet forrás után hagyjuk hűlni 5-10 percig, majd öntsük rá a teafűre; 3 perc után szűrjük le. Akár ízesítés nélkül is fogyaszthatjuk.

A fehér tea csak teabimbóból, valamint a közvetlenül körülötte elhelyezkedő levelekből áll. A bimbók körüli levélkéken található fehér bolyhoknak köszönheti a nevét. Rendkívül magas antioxidáns-tartalmának köszönhetően gátolja a sejtek öregedését, kimondottan ajánlott a szív- és érrendszeri problémákkal küzdőknek. 70 °C-os vízzel kell leönteni egy teáskanálnyi fehér teát, majd 5-7 percig áztatni, míg a megfelelő ízerősséget elérjük. Enyhe ízű, így érdemes mézzel fogyasztani.

Scroll To Top