Skip to content
Cím: 1183 Budapest, Üllői út 452. Térképen Tel: (1) 290-2417 ZilaGO rendelés

Ázsiai konyha otthon: Thaiföld

Kedveled a különleges ízeket vagy szeretnél kipróbálni valami újat a konyhában? Ázsiai konyháról szóló blogsorozatunkban igyekszünk bevezetést nyújtani a távoli konyhák ízvilágába, hogy otthon is izgalmas újdonságokkal lephesd meg a szeretteidet. Következő állomásunk Thaiföld.

Ennek a titokzatos távoli földnek különleges, színes és harmonikus konyhája van, ami egyre népszerűbb itthon is. Ahogy minden ázsiai országban általában, itt is fontos elemei az étkezésnek a levesek, a tészták és a rizs. Az ország adottságainak megfelelően a halak és a tenger gyümölcsei is gyakran kerülnek tányérra. Itthon talán a legismertebb tésztaétel a Pad Thai, a levesek közül a kókusztejes csirkeleves, de nagyon szépszerűek a különböző csípősségű curryk – a legédesebb a sárga, majd jön a vörös, míg a legcsípősebb a zöld curry. Egy tipikus thai étkezés tartalmaz levest, sültet, párolt fogást, valamilyen meleg salátát és mártásokat. Desszertként gyümölcsöt vagy édességet fogyasztanak. A napi háromszori főétkezés mellett különösen szeretik a snackeket, így szívesen esznek frissen sült falatokat, tekercseket. A thai emberek nem szeretnek egyedül enni, mert úgy tartják, egyedül enni balszerencsét jelent.

Természetesen a thai ételek elkészítéséhez is elengedhetetlen a wok, amit már csak azért is érdemes beszerezni, mert egy univerzálisan használható konyhai eszköz, melynek segítségével kevés vagy bő olajban is lehet sütni, főzni, párolni vagy a fölé helyezett bambusz edényekben gőzölni. Előnye, hogy az aljában nagyon magas hőmérséklet érhető el viszonylag alacsony energiafelhasználás mellett, így az ételek gyorsan készre süthetőek.

Az alapanyagok közül a rizs talán az egyik legfontosabb, amiből érdemes jó minőségű, hosszúkás szemű, enyhén ragadós jázmin rizst használni. Ez nagyobb kínai vegyesboltokban vagy a keleti fűszeresnél könnyen beszerezhető. Viszonylag kevés, de annál karakteresebb fűszereket szoktak használni, ezekből tarthatunk a saját konyhánkba is néhányat, hiszen a legtöbbet egy nagyobb piacon megvásárolhatjuk: koriander, thai bazsalikom, citromfű, lime, kaffir lime levél, chili, gyömbér. Nehezebben beszerezhető a thai ételek rendszeres hozzávalója, a galanga. Vásárláskor nagyon figyelj oda, hiszen majdnem úgy néz ki, mint a gyömbér! A thai konyha legfontosabb zöldségei a kínai fehér káposzta, a daikon vagy a vízigesztenye, de szeretnek gombával, padlizsánnal vagy szójababcsírával is főzni.

Ami a kínai konyhának a szójaszósz, az a thainak a halszósz. Ez egy vitaminokban gazdag, erőteljes ízű szósz, amit nem csak ízesítéshez, de az utóízesítéshez is használnak, azaz az étkezőasztalon is helyet kap. Természetesen a szójaszószt sem vetik meg, számtalan recepthez használják. Van ezeken kívül egy rendkívül csípős szószuk, a Sri Racha, ami Thaiföldön széles körben kedvelt.

A fenti hozzávalók egy részének beszerzésével és egy sokrétű felhasználású wok segítségével akár neki is állhatsz egy egyszerűbb thai receptnek. Kellemes ázsiai kirándulást kívánunk!

Scroll To Top