Skip to content
Cím: 1183 Budapest, Üllői út 452. Térképen Tel: (1) 290-2417 ZilaGO rendelés

Ázsiai konyha otthon: Vietnám

Kedveled a különleges ízeket vagy szeretnél kipróbálni valami újat a konyhában? Ázsiai konyháról szóló blogsorozatunkban igyekszünk bevezetést nyújtani a távoli konyhák ízvilágába, hogy otthon is izgalmas újdonságokkal lephesd meg a szeretteidet. Következő állomásunk Vietnám.

A vietnámi konyhára sok különböző ország gasztronómiája hatott, így India és Kína. A gyarmatosítás miatt például a kávé és a bagett is elterjedt az országban a franciák révén. Az étkezés a kultúra fontos része. A Tet-ünnep idején, ami a vietnámi újév, hét napon át minden egyes napon lakomáznak, országrészenként eltérő hagyományokkal. Az étkezések nagy részét az utcán töltik, nem meglepő jelenség, hogy a vizekhez közel étkezzenek, gyakran építenek éttermeket cölöpökre, de gyakorta főznek halászladikokban is. Az otthoni étkezéseknél egy asztalhoz gyűlik több generáció. Az asztalon nem fogásonként tálalnak, hanem mindent egyszerre elhelyeznek rajta. Az is jellemző szokás, hogy a legfinomabbnak ítélt falatokat először felajánlják a család legidősebb férfitagjának. A buddhizmus természetesen a vietnámi konyhában tetten érhető, ezért a sokféle zöldség fogyasztása igen elterjedt az országban.

A legfontosabb alapanyag ebben a távoli keleti kultúrában is a rizs, amit nagyon kreatívan fogyasztanak, hiszen nem csupán köretként, főételként eszik, de készítenek belőle tésztát, rizspapírt is. Ilyen tésztakülönlegességeket itthon is könnyen beszerezhetünk, ha vietnámi ételt szeretnénk készíteni, főleg ázsiai üzletekben.

A vietnámi halszósz, azaz a nuoc mam legalább olyan meghatározó a térség konyhájában, mint a kínai gasztronómiában a szójaszósz. Néhány cseppnyi halszósz is teljesen új ízvilágot adhat az ételeknek. A halszószból különböző mártogatókat készíthetünk, amikből mindenki saját ízlése szerint kevesebbet vagy többet eszik majd. Ehhez az alapanyaghoz is könnyedén hozzájuthatunk.

A friss fűszernövényekkel szinte varázslatosan bánnak a vietnámi háziasszonyok. Szinte mindig az asztalra kerülnek: gyakran a tavaszi tekercsbe tekerik, vagy saláták alkotórészeként használják, az étkezés kiegészítőjeként eszik őket. A legfontosabb fűszernövények a thai bazsalikom, a kapor, a citromfű, a menta, a metélőhagyma és a kicsit csípős vietnámi koriander.

Természetesen rengeteg zöldséget is fogyasztanak, ahogy nem csupán halszószt, de halakat és tenger gyümölcseit is rendszeresen. A zöldségételeket salátákban, nyersen, párolva, sülve és pirítva egyaránt fogyasztják. A legtöbbet használt zöldségfélék, amikhez itthon is hozzájuthatunk a sárgarépa, a karfiol, az uborka, a cukkini, a chilipaprika, a paradicsom, a jégcsapretek vagy a póréhagyma. Gyakran esznek a kínai kelhez hasonló vízi spenótot is. A szója szintén sokszor felkerül a menüre: bab, csíra és tofu formájában egyaránt. Ez utóbbit egy kis utánajárással itthon is könnyen beszerezhetjük.

A halak közül legtöbbször harcsát, vietnámi pontyot, tintahalat, tengeri sügért, tonhalat és angolnát esznek – gyakran szárítva. Természetesen a nem vegetáriánusok a halhúson kívül másféle húsokat is fogyasztanak, nagyrészt csirkét, kacsát vagy sertést. A paletta a marhahússal bővült a gyarmatosítók megjelenése után.

Ha kedvet kaptál a vietnámi ízvilághoz, ezekkel az információkkal most már könnyebben elkészíthetsz egy egyszerűbb receptet.

 

Scroll To Top