Skip to content
Cím: 1183 Budapest, Üllői út 452. Térképen Tel: (1) 290-2417 ZilaGO rendelés

Bodzavirágból, bodzavirágból hullik a, hullik a sárga virágpor…

2017 januárjában egy ország izgult Deák Kristófért, aki végül Mindenki című rövidfilmjéért Oscar-díjat nyert. Ezután hetekig dúdolta az egész ország Nemes Nagy Ágnes gyönyörű sorait, amit Balázs Árpád zenésített meg, és ami a rövidfilm egyik főszereplője volt. Most talán megint sokak fejében jár ez a kis dallam, hiszen ismét elérkezett a bodzaszezon.

A fekete bodza cserje, de olykor 2-3 méter magas fává is fejlődik, egyes virágai kicsik, fehérek-sárgásfehérek, erős illatúak, és úgynevezett álernyőben csüngve alkotják a közismert, tekintélyes méretű virágzatot. A virágzásra legtöbbször május-júniusban kerül sor.

És ha június eleje, akkor itt az ideje, hogy leszüreteljük ezt a csodálatos virágot, amit rengeteg féleképpen tudunk felhasználni.  

Egyik leggyakoribb és legegyszerűbb felhasználási módja a bodzaszörp és a bodzalimonádé. A szörp elkészítése nagyon egyszerű: egy nagy kancsó limonádét készítünk, és abba néhány jól megmosott virágot áztatunk. A hagyományos bodzaszörp rengeteg cukorral készül, de mi sokkal jobban kedveljük a mézzel készített változatot.

Nem annyira ismert, de nagyon finom és gyors csemege a bundázott bodza. A bodzavirág-tányérokat mártsuk sűrű palacsintatésztába, majd forró olajban süssük ki. Ezután szórjuk meg fahéjas vagy vaníliás porcukorral.

A bodzából készült tea a népi gyógyászatban is nagyon népszerű. A virágból készült tea ellensége a meghűléses, influenzás betegségeknek, csillapítja a lázat és felszabadítja a légutakat. Segít a székrekedés tünetein, és az ízületi gyulladástól, reumától szenvedőknek is enyhülést hozhat.

Végül egy igazi nyári csemege: a bodza sorbet. 10 nagyobb bodzavirágra, 10 liter vízre, 25 dkg cukorra és 2 csokor mentára lesz szükségünk az elkészítéséhez.

A cukrot a vízzel összefőzzük, majd 10 percig forraljuk, amíg szirupot nem kapunk belőle. Ezután a tűzről levéve belerakjuk a jól megmosott, majd felkarikázott citromot és fél órát állni hagyjuk. A bodzát és a mentát befőttes üvegekbe osztjuk, majd ráöntjük a citromos cukorszirupot és lezárva két napig állva hagyjuk. Ezután nincs más dolgunk, mint leszűrni a folyadékot, azt a mélyhűtőbe tenni és 3-4 óránként megkeverni, hogy finom, selymes állaga legyen. Jó étvágyat kívánunk hozzá!

Scroll To Top