Skip to content
Cím: 1183 Budapest, Üllői út 452. Térképen Tel: (1) 290-2417 ZilaGO rendelés

Csírába zárt egészség

A növényi csírák fogyasztása nem ok nélkül válik egyre népszerűbbé hazánkban is. Amellett, hogy zsenge ízük a legkülönfélébb fogásokat egészítheti ki, rendkívül egészségesek is. Blogcikkünkből megtudhatod, miért érdemes fogyasztanod őket.

Az ehető növényi csírák számtalan különböző módon a tányérunkra kerülhetnek. A csírák szendvicsek, saláták, egyéb hidegkonyhai fogások, de akár krémlevesek ízvilágát is kiegészíthetik friss, esetenként kifejezetten karakteres ízükkel. De nem csak emiatt ajánlott fogyasztanunk őket.

A csírák hatványozott mennyiségben tartalmazzák a belőlük kifejlődő növényekben található vitaminokat, ásványi anyagokat és enzimeket. Éppen ezért jelentős aminosav-, az enzim-, az antioxidáns- és az ásványi anyag források. Ennek köszönhetően méregtelenítő, sejtvédő és immunerősítő hatással bírnak, így rendkívül értékes tápanyagforrások. 

Pozitív élettani hatásaik között említhető még, hogy segítenek a vércukorszint és a koleszterinszint kordában tartásában, és magas rosttartalmuknak köszönhetően az emésztést is javítják. Ezek mellett a fogyókúrázók, diétázók is bátran fogyaszthatják őket, hiszen míg a csírák tápanyagokban rendkívül gazdagok, addig kalóriában igencsak szegények. 

Hazánkban a legelterjedtebb a mungóbab (azaz a zöld szója), a brokkoli-, a búza-, a borsó- és a retekcsíra. Ezeknek bármelyikét r otthon is megtermelhetjük – ehhez ráadásul csupán magokra (fontos, hogy csak minősített bio csíráztatható magok között keresgéljünk), egy csíráztatásra alkalmas edényre és néhány napra van szükségünk. Ha kiválasztottuk a magot, és beszereztünk vagy az interneten fellelhető utasítások alapján elkészítettünk egy csíráztató tálat, már bele is kezdhetünk a folyamatba.

Első lépésként alaposan le kell öblítenünk a magokat, majd áztassuk őket langyos vízbe 12-14 órára! A vízfelszínen maradó magok nem tudnak kicsírázni, így azoktól érdemes még az áztatás kezdetén megszabadulni. A többit az áztatás után öblítsük le és helyezzük őket a csíráztató edényünkbe!

A magok ezután napi kétszeri átöblítés mellett 3-5 nap alatt kicsíráznak és fogyaszthatóvá válnak. Az ízletes csírák a kihajtás után 4-5 napig a hűtőszekrényben is elállnak. 

Scroll To Top