Skip to content
Cím: 1183 Budapest, Üllői út 452. Térképen Tel: (1) 290-2417 ZilaGO rendelés

Cukkini a konyhában!

A cukkini az egyik legfiatalabb tökféle, hisz termesztése csupán a múlt század közepétől kezdett elterjedni. Az eredetileg Dél-Európából származó zöldség azonban mára már nagy népszerűségnek örvend a hidegebb, Észak-Európai vidékeken is.

A cukkini egy széles rokonsággal büszkélkedhető zöldségféle, mely egyébként a vegetáriánusok egyik kedvenc húspótló eszköze. A tömör, ízletes belsőt elsősorban tök- és uborka felmenőinek köszönheti, de rokonságban áll a dinnyefélékkel is. A 10-30 cm-re megnövő cukkini a zöld összes árnyalatában előfordulhat, de sárga vagy sárga csíkos változatát is ismerjük. Közkedveltségét annak is köszönheti, hogy aránylag könnyen termeszthető: szabadban májustól októberig tart a szezonja, fóliában termesztve azonban már egész évben csemegézhetünk belőle.

A konyhában sem ok nélkül közkedvelt: felhasználása rendkívül változatos. Süthetjük, főzhetjük, de rántva is tökéletesen megállja a helyét akár egy főétkezés alkalmával is. Emellett panírozva és lefagyasztva hosszan el is tartható, holott hűtés nélkül 1-2 nap alatt odavész a finom csemege.

A diétát tartók is bátran fogyaszthatják a cukkinit: 100 gramm csupán 32 kalóriát tartalmaz, zsír- és szénhidráttartalma pedig elenyésző. Egy dologra kell vigyázni felhasználása során: hogy ne főzzük túl puhára, mert akkor bizony nem a legkellemesebb az állaga!

Elő hát a cukkinikkel! Ha pedig túl sok termett idén a kertben, ne feledjük, fagyasztott állapotban még akár a karácsonyi menüben is okozhatunk vele majd meglepetéseket!

Scroll To Top