Skip to content
Cím: 1183 Budapest, Üllői út 452. Térképen Tel: (1) 290-2417 ZilaGO rendelés

Diéta a XIX. században – Így maradt olyan vékony Sisi dereka

A császárnéi és királynéi címet viselő Erzsébet, vagy elterjedtebb becenevén Sisi szépségének, vékony derekának mindenki a csodájára járt. Alakjáért azonban súlyos önsanyargatással, szigorú diétákkal fizetett. Blogcikkünkben most ezeket mutatjuk be, ám kipróbálásra senkinek sem ajánljuk.

Aki látott már akár csak egy képet is Wittelsbach Erzsébetről, azaz Sisiről, annak nehéz lehet elhinni, hogy a gyönyörű hölgy külsejéről fiatalabb korában kifejezetten negatívan nyilatkoznak a történetírók: erős, fiús alkatról és kerek, paraszti arcról számolnak be. Valószínűleg a külsejét érő negatív kritikák hajszolták bele a megszállottan követett, súlyos önmegtartóztatást igénylő, egészségtelen diétáiba.

Napi öt helyett mindössze kétszer étkezett. Reggelire rendszerint csak pár falatot evett, és a vacsorája sem volt bőségesebb: általában nyers húsból préselt léből készült mártásokat fogyasztott. Hétvégente tojásból, narancsból és egy kevés frissen fejt tehéntejből állt a menüje.

Az elégtelen kalória- és tápanyagbevitelt túlzott edzéssel tetézte. A szegényes reggelit szigorú edzés követte. A császárné ez rendszerint saját edzőtermében végezte, ahol bordásfal, gyűrű, húzódzkodó rúd és súlyzók álltak a rendelkezésére. A kemény torna után a császárné gyakran tett több órás erőltetett sétákat is, hogy fittségét megőrizze, emellett kedvelt sportja volt a lovaglás is.

A alakja mellett földig érő, gesztenyebarna hajának ápolására is kiemelt figyelmet fordított. A fésülködés és frizurakészítés minden nap körülbelül három órát vett igénybe. Ezalatt a királyné nyelvet tanult és hivatalos levelezéseit intézte. A hosszú és nehéz hajzuhatagot háromhetente mosta meg, ami a XIX. században igen gyakorinak számított. Haja épségét és fényét úgy igyekezett megőrizni, hogy a hajmosáshoz nyers tojást és brandyt használt. A procedúra mosással és szárítással együtt egy egész napot igénybe vett.

Az ilyen áron elért szépségéért, az 55 cm-es derékbőségért és 172 centis testmagasságához képesti 48 kg-s testsúlyáért nagy árat kellett fizetnie. A mindennapi önsanyargatás, és az egész nap viselt kényelmetlen, fullasztó fűzők mellett idősebb korára a túlzott húsfogyasztás miatt már egészen fiatalon ízületi problémákkal küzdött, és a fogai is teljesen tönkrementek.

Szerencsére ma már a fejlett táplálkozástudománynak hála, a fogyni vágyóknak lehetősége van szakszerű segítséggel egészségesebb diétákat folytatni anélkül, hogy testi-lelki épségüket kockáztatnák.

Scroll To Top