Durum tészta – miért jó a szervezetünknek?
Manapság már számtalan tésztafélét találhatunk az áruházak polcain, de azt gyakran nehéz eldönteni, hogy melyik az, ami valóban ideális a szervezetünk számára. Ez egyénenként és diétánként változik, de az kétségtelen, hogy a durumtésztáknak rengeteg pozitív hatása van.
De mi is az a durumtészta? A lényege, hogy durumlisztből, tojás felhasználása nélkül készítik. A mediterrán térségben elterjedt durumbúza fehérjében gazdagabb, mint a búza, és jóval rugalmasabb is annál, ezért lehet könnyedén tésztát készíteni belőle.
És hogy miért egészséges? Egyrészt, mert a durumtészta összetett szénhidrátokból áll, ezeknek pedig nagyon jelentős szerepük van az izomzatunk növekedésében , ráadásul remek energiaforrásnak is számítanak. Így ha megfelelő alapanyagokkal fogyasztjuk, például zöldségekkel, halak húsával, akkor az egészséges étrendünkbe is kiválóan beilleszthető.
Másrészt a durumtészta könnyen okoz telítettségérzetet. Ennek köszönhetően – bármilyen meglepő is – a fogyókúrás étrend részévé is válhat, hiszen nem kell belőle sokat fogyasztani a jóllakáshoz. Ráadásul sokkal lassabban emésztjük meg, mint a többi szénhidrátban gazdag élelmiszert, így kitolhatjuk az éhségérzet megjelenését, de közben energiát adunk izmainknak.
A lényeg természetesen az odafigyelés és a mértéktartás a durumtészta esetében is! Nem mindegy, hogy mennyit és hogyan fogyasztunk. A zsíros, olajos feltétek helyett válasszunk, könnyű, friss, zöldségeket és zsírszegény szószokat!
Amennyire csak tehetjük, télen is illesszük bele a durumtésztát étrendünkbe, hiszen változatosan elkészíthető feltéteinek köszönhetően a vitaminbevitelről is gondoskodhatunk!