Egészségesen és kreatívan – Így dobd fel a salátádat
A nagy nyári melegben gyakran nem vágyunk háromfogásos ebédekre, vacsorákra. Ilyenkor kevés dolog esik jobban egy finom, friss salátánál. Azonban azt is megértjük, ha egy idő után unalmassá válik a csak salátából álló menü. Főleg ha ugyanazokkal az összetevőkkel készíted őket. E heti blogcikkünkben a saláták változatossá tételéhez adunk ötleteket.
Kísérletezzünk új öntetekkel!
Ecetes, olívaolaj, joghurt, majonéz, esetleg tejföl… Ezekben az opciókban általában kimerül a salátaöntetekhez használt hozzávalók listája. Pedig egy kis kreativitással már a salátaöntet variálása is feldobhatja, változatosabbá teheti a fogást.
Bátran használhatjuk citrusfélék levét a keverék ízesítésére. Narancsléből és gyömbérből igazán különleges ízvilágú öntet készíhető, citromlével, mézzel, olivaolajjal, mustárral és némi sóval pedig ellenállhatatlan mézes mustáros szószt varázsolhatunk a salátánkra. Kísérletezhetünk akár borral bolondított öntetekkel is.
Az olívaolaj helyett lenmag-, dió-, tökmagolajat is kipróbálhatunk, az ételecetet helyett pedig megkóstolhatunk balzsamecetes vagy borecetes salátaváltozatokat is.
Dúsítsunk olajos magvakkal!
A saláta, akármilyen finom, gyakran nem bizonyul elég laktató fogásnak, és azon kaphatjuk magunkat, hogy néhány órával az étkezés után már nassolnivalóért sóvárgunk.
Az olajos magvak nemcsak laktatóbbá teszik a salátánkat, hanem izgalmas, új ízt is adnak neki. Egy kevés darált vagy szeletelt dió, pirított tökmag vagy egy kanál szezámmag könnyedén változtossá teszi a megszokott salátaízeket. Az ínyencek kesudióval, fenyőmaggal vagy esetleg pisztáciával is kísérletezhetnek.
Próbáljunk ki változatos összetevőket!
Nemcsak jégsaláta vagy fejes saláta szolgálhat a vitamindús fogás alapjául. Választhatunk helyette bébispenótot, madársalátát, rukkolát, káposztát, de a hagyományos saláta koncepciójától is bátran elrugaszkodhatunk.
Dúsíthatjuk a keveréket az elmúlt években egyre divatosabbá váló bulgurral, kuszkusszal vagy quinoával, melyek elkészítése roppant egyszerű, mégis finom és tápláló csavart adhatnak a salátákhoz.
Ne csak friss zöldségekből dolgozzunk!
Bár nagyszerű variációs lehetőség és tápláló hozzávaló lehet egy friss avokádó is, nem érdemes leragadni a friss zöldségeknél, esetleg gyümölcsöknél, ha alapanyagokon gondolkodunk. Nyugodtan elengedhetjük a fantáziánkat és ötvözhetjük savanyított, párolt vagy éppen grillezett zöldségekkel és aszalt gyümölcsökkel is a friss összetevőket.
Használhatunk savanyú vagy kovászos uborkát, savanyúkáposztát vagy éppen céklát – ez utóbbi akár főtt vagy sült változatban is, de próbálkozhatunk grillezett paprikával, paradicsommal és párolt gombával vagy akár hüvelyesekkel is.
Az aszalt gyümölcsök teljes tárháza is rendelkezésünkre áll – a mazsola jól illik a keleties salátákhoz, az aszalt szilva édes ízzel ellensúlyozza a sós összetevőket, a trópusi aszalványok pedig egzotikus csavart adnak keverékeinknek.
Egy kis kreativitással néhány perc alatt változatos és laktató salátákat kreálhatunk, melyek nemcsak finomak, de egészségünk és alakunk megőrzésében is a segítségünkre vannak.