Skip to content
Cím: 1183 Budapest, Üllői út 452. Térképen Tel: (1) 290-2417 ZilaGO rendelés

Egy falat lila egészség – a cékla

Beköszöntött az ősz, a kertekből a vermekbe kerültek a zöldségek, köztük az egyik legcsodálatosabb salátaféle, a cékla is. Különleges színe nagyszerű dolgokat rejt: egészséget, jól kombinálható ízeket. Ismerkedjünk hát meg a céklával!

A céklát, avagy céklarépát már i. e. 3000 óta ismerik, ezt a Földközi tenger partján őshonos növényt tehát régóta szeretjük. Az ókori Rómában lácsillapítóként alkalmazták, és már az asszírok is fogyasztották legfőképp a levét. Magyarországon a 17. században terjedt el, de konyhai felhasználása a 20. században lett széles körben ismert. Hogy mit szeretünk rajta? Főleg azt, hogy antioxidáns tartalma igen magas, vagyis megköti a szabad gyököket. És a mai világban, amikor egyre több a rákos megbetegedés, nagyon fontos, hogy ismerjük a természetes megelőzési módszereket. A cékla ilyen. Továbbá vérképző hatása van, szabályozza a máj anyagcsere folyamatait. Télen viszonylag kevés lehetőségünk  van a természetes vitaminbevételre, hiszen kevés a gyümölcs és a friss zöldség, a cékla ilyenkor az egészségbomba.

De hogyan használjuk fel? Természetesen a klasszikus recept szerint ecetes vízbe áztathatjuk, és így fogyaszthatjuk húsokhoz, pörköltekhez, sültekhez salátaként. De elkészíthetjük tejfölösen vagy joghurtosan is.

Mivel a céklának eredendően van egy „földes” íze, ezért érdemes keverni egyéb ízekkel. Készíthetünk például céklakoktélt sárgarépa és alma hozzáadásával – igazi mennyei vitaminbombát kapunk így! És aki kedveli a pikáns ízeket, céklás-tormás krémet is keverhet, hogy húsételekhez vagy akár egy reggelihez fogyassza. A torma csípős íze kiválóan fog keveredni a céklával – és aki krémesebb hatást szeretne elérni, az bolondíthatja majonézzel.

De amit nem szabad kihagyni, az a hagyományos orosz-ukrán nemzeti eledel, a borscs. Ez a káposztás céklaleves egészen különleges ízvilágú, leginkább a raguleveshez hasonlít, de valójában meg kell kóstolni ahhoz, hogy az ember egy igazi élménnyel gazdagodhasson.

Persze nem csupán köretként, levesként vagy salátaként készíthetjük, desszertek ízesítője is lehet a cékla. Hűvös estéken süthetünk almás-sárgarépás céklatortát vagy sajttal megbolondított rétest.

Nem is gondolnánk, hogy ez a különös színű gumó mekkora szolgálatot tesz az egészségünk érdekében, és milyen egyedi ízeket csempészhet konyhánkba!

Scroll To Top