Skip to content
Cím: 1183 Budapest, Üllői út 452. Térképen Tel: (1) 290-2417 ZilaGO rendelés
zila reggeli mozzarellás tramezzini

Egy gyors szendvics reggelire? Lehetne másképp is?

Mindenki szokott szendvicset enni – reggelire vagy vacsorára, időnként ebédre is. Vajon kinek az ötlete volt, hogy két szelet kenyér közé sonkát tegyen? A mai blogunkban az egyik leghíresebb szendviccsel foglalkozunk, a croque monsieurrel.

Az első szendvics legendája szerint John Montagu, Sandwich grófja szenvedélyesen szeretett kártyázni és holmi étkezések miatt nem volt hajlandó felállni az asztaltól. Emiatt arra kérte szolgáit, hogy tegyenek egy szelet húst két szelet kenyér közé, ezt pedig kártyázás közben is elmajszolhatta. Ismerős a probléma, ugye? Ha nem is valóban ez volt az első szendvics a világon, a nevét a grófról kapta.

A franciák híres croque monsieurjének is megvan a maga története. Ahogy sok más találmány is, ez is egy véletlennek köszönhető. A 20. század elején egy francia pincér két kenyér közé tett sonkát és sajtot, majd mint minden pincérnek, nem volt ideje megenni. Félretette a készített szendvicset, majd kiszolgálta a betérő vevőket. Nem vette észre, hogy véletlenül a radiátor mellett hagyta a szendvicsét. Mindenesetre nem volt ideje másikat készíteni, így megette a felmelegedett kenyeret, amiben megolvadt a sajt is. Ekkor vette észre, hogy nem rosszabb, hanem pont hogy finomabb az íze melegen. Megosztotta tudományát a séfekkel, akik addig fejlesztették a receptet, amíg meg nem született a croque monsieur.

A francia finomság neve is egy véletlennek köszönhető. A kávéházban az egyik vendég a sonka eredetéről kérdezte a tulajdonost, amire az rávágta, hogy “srácoktól van”. Ő a farmerekre gondolt, akik szállítják neki a kész sonkát, a vendég viszont félreértette és hirtelen azt hitte, hogy a srácokból van a sonka, azaz emberi hús van a szendvicsben. Nagyot nevettek a félrehallásán, így a melegszendvicset croque monsieur-nek, ami magyarul ropogós úrnak felel meg.

De elég a sok bon motból, mostanra már biztosan megéheztél. Térj be hozzánk egy finom Zilás reggelire!

Scroll To Top