Skip to content
Cím: 1183 Budapest, Üllői út 452. Térképen Tel: (1) 290-2417 ZilaGO rendelés
Friss lecsó

Egy igazi magyar fogás – A lecsó

Mára a magyar konyha kikerülhetetlen elemévé vált a lecsó, ám meglepő módon nem is olyan régi ételről beszélünk, mint amilyennek gondolnánk, mindössze a múlt század elején vált igazán elterjedt fogássá.

Sokan úgy gondolják, a lecsó évszázadok óta meghatározza a magyar gasztronómiát, pedig néhány egyszerű okból kifolyólag ez sokáig nem történhetett meg. Ez zöldségragu – merthogy alapvetően ebbe a kategóriába tartozik – egészen az 1900-as évekig nem alakulhatott ki és nem terjedhetett el hazánkban, hiszen sokáig a legalapvetőbb összetevői nem voltak széles körben elérhetőek.

Paradicsom és zöldpaprika nélkül ugyanis nem készülhet lecsó, ezek együttesen pedig csak ekkortól kezdve álltak nagyobb, kereskedelmi mennyiségben is a szakácsok és háziasszonyok rendelkezésére. Bár Amerika területéről már korábban elérkezett az európai vidékre ez a két alapanyag, a paradicsomot sokáig mérgezőnek hitték, így sok időbe telt az is, míg alapvető részévé vált a magyar konyhának.

Ha meg akarjuk találni, hogy mikortól beszélhetünk lecsóról, egészen 1914-ig kell visszamennünk, amikor az első írásos feljegyzés készült az ételről. Horváth Sándor a Magyar Nyelv „Népnyelv” rovatában „Tájszók Diósjenőről. (Nógrád m.) című szólistájában írja le ugyanis először a lëcső, lëcsó szavakat, amikhez zöldpaprika paradicsommal jelentést társítja. Ugyanakkor már egy 1902-ben megjelent szakácskönyvben szerepel a lecsó receptje, ám ekkor még omácskának nevezik azt.

A recept születése természetesen ennél korábbra tehető: valószínűleg az 1870-es évek fővárosi közegében alakult ki, ahol ekkortájt megkezdődött a polgári paradicsomtermesztés, ám ekkor még úri ételnek számított, a polgárosodó köznép számára csak körülbeül 40 évvel később vált elérhetővé.

Ami egykor a gazdagabb, fővárosi réteg kiváltsága volt, mára minden magyar háztartás visszatérő elemévé vált, s természetesen az éttermek étlapjáról sem maradhat le. A Zila Kávéház és Étterem kínálatából sem maradhat ki ez a finomság: friss tojásos lecsót, lecsóval tálalt rostonsült kacsamájszeleteket és lecsós burgonyával kínált malaccsülköt egyaránt választhatnak a hozzánk érkező vendégek.

Friss lecsó

Friss lecsó

 

Scroll To Top