Skip to content
Cím: 1183 Budapest, Üllői út 452. Térképen Tel: (1) 290-2417 ZilaGO rendelés

Egy igazi magyar különlegesség – a mignon!

Biztosan mindenki gyönyörködött már a cukrászdák kirakatainak színes mignononkínálatában, amíg a süteményére várt – az azonban biztosan nem merült fel benne, hogy a színes kis csodák magyar felmenőkkel rendelkeznek!

A jellegzetes mázzal burkolt, különböző ízben kapható, édes sütifalatok legelőször ugyanis egy magyar mester, Kugler Henrik műhelyében készültek. Kugler mester az 1870-es évek körül alkotta meg a legelső ilyen finomságot, melyet ekkor még következetesen kuglernek hívtak – többek között József Attila versében is így szerepel. A névváltozás Gerbeaud Emil svájci cukrászmesterhez köthető, aki az 1880-as évek végén vette át Kugler mester műhelyét. A kugler az ő kezei között alakult át mignonná (vagy egyszerűbben minyonná), ahogy külföldön is egyre nagyobb népszerűségre tett szert: a név egyébként a francia „apró”, „picike”, „aranyos” szavak megfelelője.

Habár a jól elkészített mignon valóban tüneményes, sajnos számtalanszor találkozhatunk silány minőségű, összecsapott társaival; ezt elkerülendő most megtanuljuk, hogy kell elkészíteni a tökéletes kuglert, akár házilag is!

Habár a mignon hagyományosan négyzet alakú, napjainkban a rombusztól egészen a dínósig bármilyen változatával találkozhatunk, a cukrász kézügyességétől függően. Alapja készülhet piskótából és hengerelt vagy omlós tésztából egyaránt, melyet szúrhatunk, vághatunk, tölthetünk ízlésünknek megfelelően. A töltelékből is többfélét választhatunk: a vajas krém, a praliné, a trüffel vagy egy isteni házi lekvár is megfelel a célra.

A bevonás fázisa a legizgalmasabb: általában fondantot használunk, melyet később tetszőleges színűre festhetünk, akár az ízét szeretnénk kifejezni vele, akár a fantáziánkat.

És akkor lássuk a nagy titkot:

A minyont nem érdemes kis adagban készíteni, hisz a sok vesződés nem érné meg pár hipp-hopp eltűnő süteményért, épp ezért nagyobb családi eseményekre, rendezvényekre ideális elkészíteni. Az alábbi recept alapján egy isteni, puncsos mignont kelthetünk életre, a csodás rózsaszín külsőt pedig házi céklaporral érhetjük el. A fondant beszerzése egyébként inkább idő, mint ízlés kérdése: akár házilag is elkészíthető, de boltban is beszerezhető, ha nincs kedvünk bajlódni vele.

Elkészítési idő: nettó 45 perc, bruttó 3 óra
Alapanyagok:

a piskótához:

6 egész tojás

120 g cukor

120 g liszt

a töltelékhez:

3 dl tej

3 tojássárgája

1 ek keményítő

4 ek cukor

1 vaníliarúd kikapart magjai

1 dl rum

1 mk kávé

1 narancs héja

300 g vaj

a bevonathoz:

2 ek lekvár

1 adag fondant

fél mk céklapor

opcionális: valamilyen díszítés (cukorgyöngyök, csokoládé, stb.)

A tészta alapanyagaiból elkészítjük a piskótát, majd három részletben sütjük ki őket egy 20×30 centis, sütőpapírral bélelt tepsiben, 180 fokon, előmelegített sütőben egyenként 6-7 perc alatt.

A krémhez a sárgáját, a keményítőt és a cukrot simára keverjük, majd a tejet összeforraljuk a vaníliával és folyamatos keverés közben a sárgájához adjuk. Ügyeljünk a sorrendre, ha nem szeretnénk, hogy a tojás kicsapódjon! Ha elkészültünk, lángon kevergetve sűrűre főzzük, majd narancshéjjal és rummal ízesítjük.

Ezután a vajat kihabosítjuk és a langyos krémet kis részletekben hozzákeverjük. Ha túl hideg a krémalap, a vaj kicsapódik, és ikrás, elég kellemetlen külsejű krémet kapunk, azonban nem kell kétségbe esni, ha véletlenül ez történik – gőz felett kicsit felmelegítve és újrahabosítva tökéletes, homogén krémet kapunk.

Ha elkészültünk a krémünkkel, két részre osztjuk, és megtöltjük vele a három piskótalapot. Ezután már nincs más hátra, mint fél-egy órára fagyasztóba tenni. Ha letelt, a süteményt kockákra vágjuk, ügyelve rá, hogy nagyjából egyforma darabokat kapjunk. Ha nem szeretnénk egyszerre elkészíteni mindet, akkor ezután akár le is fagyaszthatunk egy adagot belőle, így később csak a bevonás marad hátra, és frissen, finoman, újabb hosszadalmas sütögetés nélkül csemegézhetünk kedvenc sütinkből.

Ha végeztünk a szeleteléssel, 1 ek vízzel felforrósítjuk a lekvárt, és megkenjük a minyonok tetejét, így a piskóta nem szívja magába a fondant-t.

A fondant-t ezután megmelegítjük, hozzáadjuk a céklaport (vagy kakaót vagy más természetes színezőanyagot attól függően, milyen színű minyont szeretnénk) és hurkapálcára szúrva belemártjuk a süteményeket, majd rácsra tesszük őket lecsepegtetni. Díszítjük őket, majd kihűtjük, amíg a bevonó meg nem szilárdul – és el is készült a csodás házi minyonunk!

Jó étvágyat hozzá!

Scroll To Top