Skip to content
Cím: 1183 Budapest, Üllői út 452. Térképen Tel: (1) 290-2417 ZilaGO rendelés

Ehető virágok I.

Tavasszal a virágok az egész természetet beborítják csodás színeikkel. De miért kéne, hogy csak a négy falon kívül láthassuk őket, ha egyszer a tányérainkon is ott lehetnek, ráadásul nem csak díszként? Íme, néhány ehető virág, ami az étkezéseket is szebbé, sőt finomabbá varázsolhatják.

Az ehető virágokat számtalan módon használhatjuk fel. Készíthetünk belőlük lekvárt, fagylaltot, zselét, szörpöt, de jégkockába fagyasztva a koktélok és üdítők remek díszeivé is válhatnak. Ugyanakkor fontos tisztában lenni vele, hogy csak az ellenőrzött, valóban emberi fogyasztásra alkalmas virágokat használjuk fel!

Az almafa virága nem csupán mutatósak, de kimondottan jól passzolnak a gyümölcsös ételekhez és édességekhez is. Érdemes azonban óvatosan bánni az adagolásával, mert a permetszerekben megtalálható anyagok miatt nagy mennyiségben mérgező is lehet.

A cukkini virágáról közismert, hogy ehető, azonban azt már kevesebben tudják, hogy ugyanez igaz az összes tökféle virágára. Akár megsütve, akár megfőzve is ízletes, de az igazán elterjedt fogyasztási mód, hogy megtöltve tesszük a sütőbe vagy a grillrácsra.

A csillag alakú virágairól ismert borágó nem fogyasztható bármilyen állapotban, ugyanakkor könnyű felismerni, mikor ehetővé válik, hiszen a virágfejeket ekkor hullajtja el a növény. Salátába, savanyúságokhoz, köretekhez, sütemények díszítésére használhatjuk leginkább.

A böjtfű kevésbé elterjedt hazánkban, pedig igazán „igénytelen” növényről beszélünk, ami könnyen termeszthető szinte bárhol. Ráadásul borsos illatával és zamatával remekül harmonizál sokféle alapanyaggal. Ínyenc italozóknak külön ajánljuk, hogy egy pohárka vodkába ejtve is kóstolják meg.

Ha azt mondjuk, büdöske, valószínűleg nem sok embernek hozzuk meg a kedvét a fogyasztásához. Ezért inkább hívjuk becsületes nevén az apró bársonyvirágot, s máris biztos szívesebben használjuk két fajtáját, a Lemon Gemet és a Tangerine Gemet. Ezek a citrusos ízvilágú kis virágokat a külső, keresű résztől megszabadítva használhatjuk édességek és húsok ízesítéséhez.

Az árvácska gyakran bukkan fel a vidéki házak kertjeiben, így könnyedén beszerezhető finomságról van szó. Ráadásul a teljes virág ehető, csészelevelekkel és minden mással együtt. Enyhén mentolos aromájának köszönhetően igazán frissítő, valamint kimondottan alkalmas sütemények és torták díszítésére.

Bármelyik virágot választod is az ebéd, a vacsora vagy a desszert feldobásához, mindig figyelj rá, hogy valóban ellenőrzött forrásból, és alaposan megmosva kerüljön a tányérokra!

Scroll To Top