Skip to content
Cím: 1183 Budapest, Üllői út 452. Térképen Tel: (1) 290-2417 ZilaGO rendelés

Éljen a konyha téli csoda alapanyaga, a zeller!

A zeller ugyan megosztó ételnek számít, lehet szeretni, lehet nem szeretni, jótékony élettani hatásairól mindenképpen megéri beszélni. Blogcikkünkben bemutatjuk, hogyan haszosíthatjuk a konyhában és egészségünk fenntartása érdekében.

A zeller a mediterrán éghajlaton őshonos növény, valószínűleg innen indult el hódító útjára. Három változatát ma már a világ szinte minden pontján termesztik. Görög nevét  (szelinon) Szilénosz szatírról, Dionüszosz isten egyik mondabeli nevelőjéről kapta, feltehetőleg potencianövelő hatása miatt. Magyar neve az ebből származtatott német elnevezésből (Sellerei) alakulhatott ki.

A népi gyógyászatban nemcsak a már említett potencianövelő hatásait ismerték, hanem gumóját idegerősítő, vízhajtó, és emésztést segítő hatásai miatt is előszeretettel alkalmazták a népi gyógyászatban, zöldjét pedig jelentős tápanyag- és vitamintartalma miatt a mai napig ajánlják fogyasztásra. Egészségre előnyös hatásait leginkább nyersen fogyasztva fejti ki.

Három termesztett változata, a gumós zeller, a szárzeller és a metélő zeller mind remekül felhasználható a konyhában. Hazánkban leginkább a gumós változat terjedt el, amellyel levesekben találkozhatunk, de egyedülálló íze miatt egyes pörköltekből, mártásokból sem maradhat ki. A zöldség kedvelői számára azonban bőven akadhatnak még variációs lehetőségek. A krémleveshez hasonlóan készülhet belőle püré, a rakott krumpli mintájára rakott zeller, az egészségtudatos megoldások kedvelői pedig kipróbálhatják köretként a sültkrumplihoz hasonlóan csíkokra vágva, majd kisütve.

 A zeller másik ismert típusa a szárzeller hazánkban ugyan csak az elmúlt évtizedekben indult el hódító útjára, népszerűsége pedig évről évre növekszik számos előnyös élettani tulajdonsága és széleskörű felhasználhatóság miatt. A zellerszár rendkívül gazdak B- és C-vitaminokban, különböző ásványi sókban és rotokban, amelyeknek köszönhetően az emésztésre is nagyszerű hatással van.

A zellerszár nyersen mártogatós szószok mellé tálalva finom és egészséges snack lehet, de sajttal, baconnel összesütve ínycsiklandó előétel is készülhet belőle. Izgalmassá tehet salátákat, szendvicseket, egytálételeket, vagy leblendelve smoothie-kat, koktélokat is. Elengedhetetlen kiegészítője például a klasszikus Bloody Mary koktélnak.

A zeller eddig nem említett, harmadik típusát, a metélő zellert fűszerként használhatjuk számtalan különböző fogásban. Gumós rokonához hasonlóan levesek, különböző húsételek ízesítésénél használatos. A megszárított és morzsolt leveleket grill fűszersók, egyéb fűszerkeverékek előállításához is használják.

A zeller fő szezonja a késő ősztől tavaszig tart, és most, a téli hónapokban különösen érdemes is fogyasztanunk vitamin- és tápanyagszükségletünk fedezésére.

Scroll To Top