Skip to content
Cím: 1183 Budapest, Üllői út 452. Térképen Tel: (1) 290-2417 ZilaGO rendelés

Élő süti-történelem a Ruszwurm falai között!

A linzer történetének kapcsán már megemlítettük a budapesti Ruszwurm cukrászdát, ahol Müller Antal megalkotta az azóta a Ruszwurm egyik kedvenceként számon tartott süteményt. A cukrászda azonban önmagában is megérdemli a figyelmet – immár 189-ik esztendeje, hogy kiszolgálja a Budai Várban sétálgatókat.

A Ruszwurm cukrászdát Schwabl Ferenc alapította még 1827-ben – a látványos és elegáns megjelenést tekintette a mester a siker zálogának. Na meg persze a fantasztikus sütiket! J A cukrászda berendezése egyébként teljesen alkalmazkodik a Mátyás templom miliőjéhez – a biedermeier bútorzatot például a kor legelismertebb asztalosmestere, Krautsieder mester készítette. A cseresznyefa pult a mai napig a cukrászda ékköve.

Schwabl halálát követően felesége új férje, Richter Lénárt vitte tovább az üzletet – később pedig az új tulaj unokahúgát feleségül kérő Müller Antal került a Ruszwurm élére, aki számos új recepttel, köztük a linzerrel gazdagította a kínálatot.

A Ruszwurm számtalan módon része lett a köztudatnak az elmúlt századokban, például Eisemann Mihály és Dalos László nótájában, A vén budai hársfákban is feltűnik: „Oly jólesik a légyott este, a Ruszwurmnál, mint a mese, halk muzsika száll, fölrepül egy sóhaj, csók fakad a csókkal…”

A Ruszwurm mai nevét egyébként Müller mester vejéről, Ruszwurm Vilmosról kapta, aki 1884-től egészen 1922-ig vezette a boltot. Habár az épület időközben műemlékké vált, az államosítást ez a cég sem kerülhette el: 1951. februárjában Ruszwurméknak menniük kellett a bolt éléről. Ki sem nyitott a cukrászda 9 teljes éven át: legközelebb 1960. augusztus 20-án nyithatott meg újra.

A közel egy évtizednyi szünettől eltekintve az üzem végig folyamatosan üzemelt, mind a mai napig – jelenleg a szakmában közismert Szamos család áll a finomságok gyártása mögött. Ráadásul nem ok nélkül a vendégek kedvence: habár a Várnegyedben található, kiváló minőségű süteményei barátságos árakon csalogatják az édesszájúakat: érdemes hát egy kitérőt tenni egy falat nosztalgia erejéig, ha valaki a Vár környékén sétál!

Scroll To Top