Ezek a desszertköltemények viselik idén a Magyarország Tortája címet

Az év egyik legizgalmasabb cukrászipari eseménye hazánkban a Magyarország Tortája, illetve Magyarország Cukormentes Tortája verseny. Minden nyáron izgatottan lessük, hogy melyik desszert nyeri el a címet, és alig győzzük kivárni, hogy az augusztus 20-i hosszú hétvégén meg is kóstolhassuk a győztes finomságokat. 2024. augusztus 1-én a Magyar Cukrász Ipartestület kihirdette, az idei nyerteseket. Blogcikkünkben bemutatjuk a látványos alkotásokat.

MÁKVIRÁG

2024-ben Kovács Alfréd váci cukrász kreálmányát választották a Magyarország Tortája cím birtokosául. A Magyar Cukrász Ipartestület a „Szuperélelmiszer” témakörben hirdette meg a versenyt. A nevezett alkotások alapanyagai között az alábbi alapanyagkosarakban felsorolt, hazai „szuperélelmiszernek” közül minimum kettőnek szerepelnie kellett:

  • bogyós gyümölcsök: áfonya, fekete ribizli, csipkebogyó, szeder,
  • gabonák, magvak: kendermag, lenmag, tönköly, köles,
  • zöldségek: cékla, sütőtök, sárgarépa, édesburgonya,
  • olajos magok: dió, mandula, tökmag, mogyoró.

Ajánlott alapanyagok voltak továbbá a homoktövis, a berkenye, a kökény, a méz, a mák, az egres, a szamóca, a málna, az aszalt szilva, a kékszőlő, az étcsokoládé, valamint a zab.

A váci Édes Vonal Cukrászdát képviselő Kovács Alfréd mákot, mákolajat, feketeribizlit és feketeszezámot használt a mandulalisztes mákos piskótával, lágy fehér csokoládé krémmel és ropogós feketeszezám grillázzsal készült torta megalkotása során. A desszertet máklikőr különleges fűszeressége és feketeribizli fanyarsága varázsolja kivételesen harmonikussá.

ZÖLD MÁLNA

Idén 12. alkalommal hirdették meg a Magyarország Cukormentes Tortája versenyt a Magyar Cukrász Ipartestület és az Egy Csepp Figyelem Alapítvány nevével fémjelezve. A győztes kreálmány ebben az évben a szegedi Reök Kézműves Cukrászda és Kávéház cukrászainak, Novák Ádámnak és Csonka Lászlónak az alkotása lett. A Zöld Málna fantázianévre keresztelt desszertben a fehér csokoládéval kiegészített pisztácia mousse harmonikusan édes íze keveredik a kellemesen savanykás, pikáns rózsavizes málnazselé aromájával. A tortát fényes málnazselés és szárított rózsaszirmok koronázzák meg.
Egy szelet „Zöld Málna” energiatartalma 232,4 kcal, szénhidrát értéke 10,5 g.
Az árusító cukrászdák listája augusztus 17-től lesz elérhető, a tortákat pedig augusztus 19-től lehet majd megkóstolni a Magyar Ízek Utcájában a Várkert Bazárban, valamint a listán szereplő vendéglátóipari egységekben.

A cikkben felhasznált képek forrása: Magyar Cukrász Ipartestület