Ezek a desszertköltemények viselik idén a Magyarország Tortája címet
Az év egyik legizgalmasabb cukrászipari eseménye hazánkban a Magyarország Tortája, illetve Magyarország Cukormentes Tortája verseny. Minden nyáron izgatottan lessük, hogy melyik desszert nyeri el a címet, és alig győzzük kivárni, hogy az augusztus 20-i hosszú hétvégén meg is kóstolhassuk a győztes finomságokat. 2024. augusztus 1-én a Magyar Cukrász Ipartestület kihirdette, az idei nyerteseket. Blogcikkünkben bemutatjuk a látványos alkotásokat.
MÁKVIRÁG
2024-ben Kovács Alfréd váci cukrász kreálmányát választották a Magyarország Tortája cím birtokosául. A Magyar Cukrász Ipartestület a „Szuperélelmiszer” témakörben hirdette meg a versenyt. A nevezett alkotások alapanyagai között az alábbi alapanyagkosarakban felsorolt, hazai „szuperélelmiszernek” közül minimum kettőnek szerepelnie kellett:
- bogyós gyümölcsök: áfonya, fekete ribizli, csipkebogyó, szeder,
- gabonák, magvak: kendermag, lenmag, tönköly, köles,
- zöldségek: cékla, sütőtök, sárgarépa, édesburgonya,
- olajos magok: dió, mandula, tökmag, mogyoró.
Ajánlott alapanyagok voltak továbbá a homoktövis, a berkenye, a kökény, a méz, a mák, az egres, a szamóca, a málna, az aszalt szilva, a kékszőlő, az étcsokoládé, valamint a zab.
A váci Édes Vonal Cukrászdát képviselő Kovács Alfréd mákot, mákolajat, feketeribizlit és feketeszezámot használt a mandulalisztes mákos piskótával, lágy fehér csokoládé krémmel és ropogós feketeszezám grillázzsal készült torta megalkotása során. A desszertet máklikőr különleges fűszeressége és feketeribizli fanyarsága varázsolja kivételesen harmonikussá.