Skip to content
Cím: 1183 Budapest, Üllői út 452. Térképen Tel: (1) 290-2417 ZilaGO rendelés

Ezért tarts otthon gyömbért

A különös formájú gyömbér karakteres ízű fűszer, melyet nemcsak azért érdemes otthon tartani a hűvös hónapokban, mert ízletes testet-lelket átmelegítő ételeket készíthetünk vele, hanem azért is, mert számtalan pozitív élettani hatással bír.

Az akár otthon, cserépben is nevelhető növény göcsörtös, szanaszét ágazó gyökértörzsét rengeteg módon felhasználhatjuk. A távol-keleti konyhák ételeinek szinte elengedhetetlen fűszere a gyömbér, és ugyan az európai ízvilágú fogásokat is izgalmassá teheti, hazánkban leginkább édességekben, süteményekben használják. A karakteres, enyhén csípős ízű fűszer elengedhetetlen összetevője például a mézes kalácsnak.

A gyömbér nemcsak ételeket, hanem italokat is ízletessé tehet. Gondoljunk csak az angolszász országok nagy kedvencére, a gyömbérsörre vagy a hideg téli napokon jóleső, melegítő hatású gyömbéres teakeverékekre. A fűszer emellett nagyszerűen passzol kávéitalokhoz és rummal készült koktélokhoz is, és természetesen a forralt borból sem maradhat ki.

Persze nem csak a kellemes íze, hanem a jótékony hatásai miatt is érdemes minél több gyömbért fogyasztanunk. A HáziPatika szerint a növényben található hatóanyagoknak köszönhetően a gyömbér nagyszerű hányingerellenes, görcsoldó, gyulladáscsökkentő, köhögéscsillapító, valamint mikrobaellenes hatásokkal is bír. Jelentősebb mennyiségben tartalmaz A-, C-, E- és B-vitaminokat, magnéziumot, foszfort, káliumot, vasat és cinket.

Gyulladáscsökkentő és mikrobaellenes hatásainak köszönhetően nagyszerűen enyhíti a megfázás, torokgyulladás tüneteit. Egy gyömbértea vagy egy kanál mézzel összepépesített gyömbérszelet csodákat tehet a fájó, irritálódott torokkal.

A gyömbért ezek mellett ismerik étvágyserkentő, gyomornyugtató hatásairól is, és használják hasi görcsök, puffadás csökkentésére is, ezek mellett az utazási betegség tüneteit is csökkenti. Egyes kutatások szerint a vércukorszint és a koleszterinszint kordában tartásában is segíthet.

Akár fűszerként, akár gyógynövényként alkalmazzuk, érdemes odafigyelni, hogy ne essünk túlzásba a mennyiségekkel. Ha ételeinkben túl sok gyömbér kerül, ízük keserűvé, túl csípőssé válhat. A gyömbér egyes esetekben túlérzékenységet okozhat, illetve gyerekeknek ajánlott óvatosan adagolni, mivel túl intenzív lehet számukra.

Scroll To Top