Skip to content
Cím: 1183 Budapest, Üllői út 452. Térképen Tel: (1) 290-2417 ZilaGO rendelés

Farsangi finomságok a Zilában

A karácsonyi időszak után a január és a február unalmasnak és eseménytelennek tűnhet ugyan, de nem szabad elfelejteni, hogy az év ezen szakához kötődik az egyik legvidámabb ünnepünk, a farsang. Blogcikkünkben bemutatjuk az ünnephez köthető hagyományos finomságokat és a Zila farsangi kínálatát is megismerheted.

A vízkereszttől hamvazószerdáig tartó farsangi időszak a mulatozásról, a tél búcsúztatásáról és a tavasz köszöntéséről szól. Mint számos más ünnep esetén, úgy a farsang gyökerei is az ókori pogány kultúrákban keresendők. A kereszténység elterjedése előtt is hagyománya volt a tavasz várásával, köszöntésével egybekötött jelmezes mulatságoknak. A tradicionális népszokások közül többnek még napjainkban is nagy hagyománya van. Gondoljunk csak az ehhez az időszakhoz köthető busójárásra vagy velencei és riói karneválra!

Természetesen a legtöbb népszokáshoz hasonlóan a farsanghoz is köthetők hagyományos fogások, különleges finomságok. Egyes vidékeken, például az Alföldön, a zsíros ételeket és bőséges lakomákat kedvelik, hogy jó legyen a termés, és kövérre hízzanak a háziállatok. Az Északi-középhegység falvaiban sült húst, pogácsát, friss töpörtyűt, kolbászt és káposztát kínálnak. A Mura folyó menti falvakban előkerül a kocsonya és a jófajta házi pálinka is – írja a mindmegette.hu.

A kolbász és a káposzta az egyik legkedveltebb farsangi ételben, a korhelylevesben is visszaköszön. A Zilában csavartunk egyet ezen a hagyományos fogáson. Farsangi kínálatunk első fogása, a Somló Sára leves egy igazán ízletes és tartalmas finomság, mely húsgombóccal, tejföllel és savanyú káposztával készül.

Nem kevésbé izgalmasak a farsangi főfogások sem. A négyféle különlegesség közül garantáltan megtalálja mindenki a ő ízlésének leginkább megfelelő finomságot. Akármire esik is a választás, egy dolog biztos: a farsangi menü természetesen fánkkal zárul.

Ezt a finomságot sokféleképpen hívják és talán még több receptje van: erdélyi neve pánkó, a Felvidéken siskának, a palócok pampuskának nevezik. Általában könnyű tojásos tésztából készül, de sok más variációja is lehet (burgonyás, csöröge). Készíthetjük töltve vagy töltetlenül is, sósan vagy édesen. Általánosan jellemzője, hogy bő zsírban vagy olajban sül. Számos babona fonódott össze a fánk nevével. A Szerémségben például azért készítették, hogy a vihar el ne vigye a háztetőt. A Zila ízletes farsangi fánkját házi baracklekvárral kínáljuk.

Szívből reméljük, hogy farsangi ajánlatunkban sok vendégünk talál majd új kedvenc fogásra!

Scroll To Top