Felejtsd el a gumis állagú grillsajtot! Íme néhány alternatíva
A kellemes nyáresti összejövetelek tökéletes apropója a grillezés. A legtöbb társaságban manapság már nemcsak különböző húskészítmények kerülnek a grillrácsra, hanem a vegetáriánusokra gondolva zöldségek, sajtok is. Vannak azonban, akik nem kedvelik a hagyományos grillsajt gumis, nyikorgós állagát. Blogcikkünkben nekik szedünk össze néhány alternatívát.
1. Camambert
Sokan nem is gondolnák, milyen nagyszerű grill-alapanyag az ikonikus francia lágysajtból. Pedig nagyon is érdemes néhány korongot a húsok mellé dobni a grillrácsra – természetesen egészben, nem darabokra vágva. A sajtot bevonó penészréteg ugyanis megóvja a lágy belsőt a kicsöpögéstől, felvágva azonban isteni finom, krémes finomságot kaphatunk.
2. Gomolya
A juhtejből készült gomolya ideális választás lehet, hiszen a tehéntej alapú sajtokkal ellentétben nem olvad, csupán gyönyörű, barnás kérget kap. Fontos azonban, hogy vastag szeletekre vágva kerüljön a grillrácsra vagy a serpenyőbe, hogy könnyen forgatható legyen.
3. Halloumi
A halloumit mondhatni grillezésre találták ki. A kecske- és juhtej keverékéből készült görög sajtfajta a gomolyához hasonlóan nem úgy olvad, ahogy azt a tehéntejből készült sajtoktól megszokhattuk, így ideális grill-alapanyag. Főként azoknak ajánljuk, akik kedvelik a görög sajtokra jellemző friss, sós ízt.
4. Manouri
A görögök tudják, hogy jó a sajt! A halloumi mellett a lágy, kellemesen savanykás ízű manouri sajt is elsőrangú grill alapanyag. Krémes, morzsalékos állaga miatt grillezés után kenyérre kenve vagy friss salátával tálalva is ízletes finomság lehet belőle. A görögök a grillezett manouri sajtot gyakran mézzel leöntve kínálják.