Skip to content
Cím: 1183 Budapest, Üllői út 452. Térképen Tel: (1) 290-2417 ZilaGO rendelés

Forralt bor és egészség

Ki ne hallott volna már a vörösbor jótékony hatásairól? Nem véletlen hát, hogy télen-nyáron egyik kedvenc italunk. Többek között véd a szív- és érrendszeri problémák kialakulása ellen, de a vérnyomásproblémákat és a gyulladásos eredetű panaszokat is enyhíti!

A bor forralása során alkoholtartalmának egy részét ugyan elveszti, azonban ebből a változatból is érdemes mértéket tartani (napi 3 dl), mivel ebben a formájában is könnyen kifejti mámorító hatásait! Jótékonysága sem marad azonban a főzőkondérban: a köhögés ellen például kiváló ellenszer a hűvös hónapokban! A meleg italok alapvetően gyógyírt jelentenek a légúti megbetegedéseknek, azonban a forralt borban található szegfűszeg és fahéj torokfertőtlenítő hatású!

A lelassult anyagcserén is segít a forralt bor: a meleg jót tesz az emésztésnek, a forralt bor változatos fűszernövényei azonban serkentik az emésztőnedvek termelődését a bennük található illóolajoknak köszönhetően. Azonban ezt a hatását csak akkor tapasztalhatjuk meg, ha kevés cukorral élvezzük a forró itókát – a cukor ugyanis lassítja az emésztési folyamatokat!

mulled-wine

A forralt bor karban tartja a libidót is – mivel a bor rendkívül gazdag antioxidánsokban, kiváló vérkeringés-serkentő. Fogyasztása során hamar átmelegíti a testet, valamint alkoholtartalma révén a feszültséget is oldja – kell ennél több a boldogsághoz?

Persze az az igazi, ha odahaza készíted a mennyei nedűt: ehhez pedig ajánlunk is egy csodás receptet!

Hozzávalók:

2 dl vörösbor

1 dl víz

1 ek eritrit vagy méz

1 db fahéjrúd

szegfűszeg

narancskarika

citromlé

A bort és a vizet tegyük fel főni, majd adjuk hozzá az eritritet és a fűszereket, valamint a narancskarikát. Lassú lángon főzzük, felforralni azonban nem muszáj. Ha már elég forró, egyszerűen zárjuk el alatta a gázt, töltsük ki, és ízlés szerint ízesítsük citromlével. Ha eritrit helyett mézet használnánk, ügyeljünk rá, hogy csak azután adjuk a borhoz, mikor az 40°C alá hűlt, hogy megmaradjon a tápanyagtartalma!

Induljon az ősz! Persze csak mértékkel! 🙂

Scroll To Top