Forró italok hideg napokra
Rohamtempóban közeleg a tél, talán már itt is van! Az egyre rövidülő napokon nem csupán ruhákkal melegíthetjük magunkat, és nem csak a kandalló vagy egy jó forró cserépkályha adhat meleget. Lássuk, milyen italok azok, amelyekkel garantáltan elfeledkezhetünk arról, hogy egyébként már cidri van!
Forralt bor
Mi lehetne nagyszerűbb lélekmelegítő, mint a jó öreg forralt bor? Minden adventi vásárban kapható, de szerencsére rendkívül egyszerűen otthon is elkészíthető. Csak jó minőségű bor, fahéj, szegfűszeg kell hozzá, és minden egyéb fűszer, amit még megkívánunk hozzá. Megfázásra is tökéletes gyógyhatású készítmény, de ha csak felmelegednénk egy vásári forgatagban sétálgatva, akkor is nagyszerű választás.
Tea
A hideg évszakkal a teázások ideje is elkövetkezik. Persze nyáron is jó elkortyolgatni egy csésze teát (vagy egy pohár hűsítő jeges teát), de igazán ilyenkor lehet érezni, micsoda ereje van egy jó forró mézes teának. Buszmegállóban fagyoskodás után, hóesésben megfáradva, de még a ködös, párás novemberben is nyugtató és melegítő élmény főzni egy teát, és hosszan élvezni.
Tejitalok
Kakaó, forró csoki, capuccino, tejeskávé – ezeket mind-mind érdemes forrón fogyasztani, és természetesen emellé szigorúan semmit nem csinálni, csupán kuckózni! Ezeknek is sokféle ízesítése van már, úgyhogy válogathatunk vaníliától kezdve fehér csokiig, mogyorótól manduláig mindenféle kedvünkre való italokból. Készen is kaphatjuk, beülhetünk egy jó kávézóba, de persze otthon is elkészíthetjük!
Kávé
Télen még inkább megnő a (főleg reggeli) kávé jelentősége. Átmelegíti, felébreszti és ráveszi az embert arra, hogy elinduljon a napi rutinjára, ne pedig lustálkodjon az ágyban, ha már olyan szomorúnak tűnik az idő.
Egy kis alkohol
Az alkoholt nem szabad ugyan túlzásba vinni, és egyébként is köztudott, hogy csupán a melegség illúziója van meg akkor, ha alkoholt fogyasztunk (tehát nagyon veszélyes is lehet, ha nem öltözünk fel melegen, csak mert alkoholt ittunk előtte), de kis mennyiségben nem ártalmas, ráadásul nagyszerű meleg italokat lehet keverni rum vagy brandy segítségével.
Nem baj, ha hideg van, mert még a gasztronómia területén is tudunk védekezni ellene!