Skip to content
Cím: 1183 Budapest, Üllői út 452. Térképen Tel: (1) 290-2417 ZilaGO rendelés

Furcsaságok a magyar konyhában

Tejfölös túró, mákos tészta vagy épp zsíroskenyér? Nekünk mindennapos, azonban az idelátogató külföldieknek néhány dologtól leesik az álla. Íme néhány olyan fogás és szokás, ami a turistáknak igazán meglepő.

Talán a tejföl az, ami a leghamarabb feltűnik egy Magyarországra tévedő külföldinek. Ugyanis a magyarok jelentős része hajlamos szinte bármibe tejfölt tenni, vagy bármi mellé ezt enni. Levesbe, főzelékbe, tésztára, húsos ételekbe, de akár még pizzára is előszeretettel tesszük a tejfölt, ami ráadásul a legtöbb országban még csak nem is kapható.

Főként tőlünk nyugatra az állatok ehető részei elég kis számúak. Nálunk azonban szinte nincs olyan testrészük, amit ne fogyasztanánk el valamilyen módon. A csont megy a levesbe, vagy épp a velőt esszük ki belőle egy pirítóssal. A legnagyobb megrökönyödést azonban kétség kívül a belsőségek felhasználása jelenti. A zúza, a szív és a tüdő nálunk a magyaros konyha részét képezik, a disznóvágások során kötelező fogás a sült vér. A kakashere-pörkölt pedig már egyenesen értelmezhetetlen a turisták számára.

A szalonna – bacon- világszerte ismert és előszeretettel fogyasztott étel. Ehhez képest igazi hungarikum a szinte csak zsírból álló szalonna, a belőle készülő tepertő, s talán a legnagyobb rejtélyt a zsírral megkent, hagymával megszórt kenyérszeletek jelentik.

Sokan azt hiszik, hogy a mák egy tiltott étel, mivel sokan rögtön az ópiumra asszociálnak miatta. Magyarországon a 0,4 %-nál kisebb morfintartalmú mákfajtákat azonban étkezési célra árulhatják. Épp ezért sok külföldinek kerekedik ki a szeme, amikor először találkozik a mákos tésztával vagy épp a tésztát alig tartalmazó mákos rétessel.

Ha egy másik országból érkező vendég több alkalommal is szemtanúja a főzőcskézésnek, biztosan meglepve konstatálja, hogy szinte minden magyar étel receptje így kezdődik: Olajon pirítsd meg az apróra vágott hagymát. Nekünk szinte fel sem tűnik, de az igazán magyaros ételeknek szinte tényleg egytől egyig így állunk neki.

Scroll To Top