Skip to content
Cím: 1183 Budapest, Üllői út 452. Térképen Tel: (1) 290-2417 ZilaGO rendelés

Fűszerolajokat karácsonyra!

Tegye fel a kezét, aki evett olívaolajba áztatott fokhagymás lángost! Bizonyára sokaknak ismerős ez a kombináció. Az olajban áztatott fokhagyma az egyik legegyszerűbb és legismertebb fűszerolaj. De nem az egyedüli, és nem ez az egyetlen, amit tud, tudniillik, hogy finom és egészséges.

Karácsonyra elengedhetetlen kellék a fűszerolaj. Akár boltban vásárolt, akár saját kezűleg készített – több funkciója is van. Ajándékba is lehet adni egy igazi konyhatündérnek, de saját felhasználásra is rendkívül hasznos. A fűszerolaj olyan esszencia, amelynek 20 grammja 500 grammnyi fűszerrel ér fel, azaz az intenzív ízek kedvelői és a spórolós háziasszonyok, illetve mesterszakácsok kedvence lehet. Ráadásul az elkészítése sem nagy ördöngösség. Arról nem is beszélve, hogy egy jól megválasztott, különleges üvegbe töltve a lakás éke lehet. Hiszen kinek ne tetszenének ínycsiklandó fűszerek olajba mártva gyönyörű üvegekben?

Többféle fűszerolajat lehet készíteni. Gyógynövényekkel telit, fűszernövényest, valamint édeset. Az édes fűszerolajba fahéjrudat, narancs, citrom vagy grapefruithéjat érdemes tenni, majd mogyoróolajjal felönteni, néhány hétig állni hagyni. Ha most nekilát az élelmes konyhatündér, a karácsonyi süteményeket ezzel a különlegességekkel tudja fűszerezni.

Gyógynövényeket is lehet eltenni olajban. A legkülönfélébb aromájú növényeket lehet összeválogatni. Azért is jó ez, mert ez nagyszerű tartósítási forma, és kevés is elég egy-egy növényből. Néhány cseppel már különleges aromát kölcsönözhetünk húsoknak, zöldségeknek, a legkülönfélébb ételeknek. A hagyományos só-bors-paprika hármas mellett új ízeket is kipróbálhatunk ezzel. A reformkonyha egyébként is tudja, hogy a gyógynövényeket a napi főzés részévé lehet tenni, de egyre szélesebb körben ismert már a jelenség.

És a fűszernövények. Bazsalikom, oregano, zsálya, citromfű, ezek mind-mind alkalmasak rizsek, húsok ízesítésére.  Belehelyezvén egy szép üvegbe, olajjal feltöltve egész télen használhatóak. Ami a legfontosabb: alaposan kiszárítva tegyük el a növényeket, és légmentesen töltsük fel az üveget, különben a keverékünk bepenészedik időnap előtt. Nyersen is el lehet ugyan tenni a növényeket fűszerolajnak, de ahhoz napon kell érlelni, úgyhogy ezt a módszert inkább nyáron alkalmazzuk.

Hideg téli napokon amúgy is híján vagyunk a vitaminoknak és nyomelemeknek, de a jó minőségű olajok és fűszerek (különösen a gyógynövények) segítségünkre sietnek. Ráadásul a kettő együtt energiával telivé varázsol, vértisztító hatása van, és persze az ételeinket is mennyeivé varázsolja!

 

Scroll To Top