Skip to content
Cím: 1183 Budapest, Üllői út 452. Térképen Tel: (1) 290-2417 ZilaGO rendelés

Gasztrohungarikumok: Gulyásleves

2012 áprilisa óta a hungarikum már nemcsak egy homályos jelentésű szó, a szigorú szempontok alapján mérlegelő Hungarikum Bizottság immár hetvennél is több hungarikumot ismert el, a lista pedig csak folyamatosan bővül.

Nincs olyan magyar felnőtt vagy gyerek, aki ne tudná, mi az a gulyásleves. Ez a gazdag egytálétel a magyar identitás megkerülhetetlen része, mely annyira egyedi, hogy a világ minden táján „A” magyar ételként tartják számon.

Azt viszont már kevesen tudják, hogy a gulyásleves II. József reformtörekvéseinek köszönhetően vált nemzeti ételünkké. Amikor az uralkodó Ausztriával és Csehországgal egységes birodalommá akarta formálni hazánkat, a magyar nemesség különböző szimbolikus cselekedetekkel próbálta megerősíteni a magyarságot. Ilyen volt például a magyar nyelv védelme, a magyar öltözék divatossá tétele és nem utolsó sorban a gulyásleves nemzeti étellé nyilvánítása. A választás azért a gulyásra esett, mert olyan területről – nevezetesen az Alföldről – származott, amit a németek hatása a legkevésbé érintett.

Nemzeti étel státusza ellenére a gulyás nem volt igazán magas rangú étel a köznemesi, főnemesi és polgári asztalokon. Kimondottan férfiételként tartották számon, ami nem elég előkelő ahhoz, hogy hölgyvendégeknek is feltálalhassák. Viszont a parasztok között az 1830-as évekre mindennapos pásztorételből lakodalmi fogássá nőtte ki magát, érdekes módon először az országnak azokban a részeiben, ahol a gulyás (pörkölt, paprikás) nem volt „őshonos”.

„A gulyás bőséges lével, hagymával és paprikával készített leveses étel, kockára vágott burgonyával és csipetkével”- írta egykoron Gundel Károly vendéglős. A gulyás az egyik legnépszerűbb magyar eredetű étel, amelyet világszerte ismernek. A XIX. században átalakuló magyar gasztronómiában nagy számban jelentek meg a fűszerpaprikával készített ételek. A magyarságra jellemző gasztronómia folklór világából a gulyásleves közismertsége vitathatatlan. A jóféle gulyásleves rántás nélkül készül, a minőségi fűszerpaprika a recept elengedhetetlen része, a magyar és a külföldi vendégek nagy örömére.

Ha pedig valakit érdekel, hogy milyen a hamisítatlan Hungarikum: itt megtalálja töviről-hegyire az alapanyagok listáját és az elkészítés módját.

Scroll To Top