Skip to content
Cím: 1183 Budapest, Üllői út 452. Térképen Tel: (1) 290-2417 ZilaGO rendelés

Gasztronómiai időutazás I. – Őskor

A gasztronómia egyidős az emberiséggel, de ez nem jelenti azt, hogy ár a kezdetektől fogva ugyanilyen főzési és táplálkozási szokásaink voltak, mint ma. Cikksorozatunkban a különböző korok különböző szokásait mutatjuk be, legyen szó a felhasznált alapanyagokról, az elkészítési módról, vagy az étkezési szokásokról.

Ma már szinte elképzelhetetlen, hogy sütés-főzés nélkül, pusztán nyers bogyókat és zöldségeket együnk, pedig valaha így indult útjára a gasztronómia. A tűz felfedezése előtt az emberek gyűjtögető életmódot folytattak, különböző gyökereket, gyümölcsöket, bogyókat, magvakat és gombákat ettek, mindenféle feldolgozás nélkül.

A tűz „felfedezésével” aztán gyökeresen megváltozott minden. Az első konyhai művelet – igaz, konyháról ekkor még bőven nem beszélhetünk – a nyílt lángon való sütés volt, majd az erre helyezett kődarabot használták, ami átforrósodva az ételt is megsütötte.

Újabb nagy lépés csak akkor következhetett, amikor már képesek voltunk agyagedényeket készíteni. Ezek segítségével már elkezdődhetett a főzés, hiszen a korábbi edények maximum tárolásra voltak alkalmasak. Hamar felmerült az igény az ételek ízletesebbé tételére. Az első kezdetleges fűszerek a sós források vizei, magvak, aromás növények, mézek voltak, és bármilyen meglepő is, esetenként hamut is felhasználtak.

Az úgynevezett csiszolt kőkorszakban léptünk át igazán a mindenevők világába, hiszen ekkorra már a vadászaton kívül az állattenyésztés is kialakult, a hús nem pusztán alkalmi étel lett, hanem szinte bármikor az asztalra tehető finomság. Erre a korszakra vezethető vissza a legtöbb alapvető élelmiszerünk eredettörténete: elkészültek az első, kezdetleges kenyerek, cukrászatra utaló maradványokat is találtak, sőt, valószínűleg az első pohár sör és bor is ekkor fogyott el az emberiség történelme során.

prehistoric_food

Scroll To Top