Skip to content
Cím: 1183 Budapest, Üllői út 452. Térképen Tel: (1) 290-2417 ZilaGO rendelés

Görögdinnye, a nyár kedvenc gyümölcse

Ha feltesszük a nagy kérdést, hogy vajon melyik a magyar nyár legnépszerűbb gyümölcse, valószínűleg egybehangzó lesz a válasz. A görögdinnye ugyanis elengedhetetlen kelléke a balatoni nyaralóknak és az otthoni konyháknak egyaránt. Íme néhány érdekesség erről a megunhatatlan frissítőről!

A lédús gyümölcsről kevesen tudják, hogy 92%-a víz! A felfedezők korában e tulajdonságának köszönhette, hogy a világ sok részére eljutott, ugyanis szomjoltóként vitték magukkal a kalandorok.

Habár a hétköznapi görögdinnye általában piros színű, hazánkban is egyre elterjedtebb a sárga és narancssárga húsú görögdinnye, azonban már zöld színűt is kóstolhatunk, ha valami igazán egzotikusra vágyunk! A magnélküli változatot is nyugodtan fogyaszthatjuk, ugyanis egyáltalán nem genetikailag módosított verzióval van dolgunk – nagyjából ötven évvel ezelőtt hozták létre ezt a fajtát a termesztők, és hibrid dinnye lévén csupán éretlen, fehér magokat rejt, melyek nem zavarják meg a dinnyeevés örömét!

A dinnye egyébként nagy múltra tekint vissza – Egyiptomban már több, mint 5000 éve is termesztették a nagy zöldhéjú gyümölcsöt. Mindezt pedig képeken is megörökítették: sírhelyek falára vésve is találkozhatunk e csemegével.

A paradicsomhoz hasonlóan a dinnye növénytani besorolásával is nehézségekbe ütközhetünk: habár első ránézésre mindannyian gyümölcsként jegyeznénk, valójában a görögdinnye a zöldségek családjába tartozik, ráadásul a sütőtök és az uborka rokona!

A görögdinnye egyébként világrekorder is – az USA-beli Arkansasban 2005-ben egy 122 kg-os gyümölcs állította fel az új csúcsot.

A dinnye egyébként eljutott Kínába is, és olyan népszerűségre tett szert, hogy ma már Kína számít a világelsőnek dinnyetermesztés terén, ráadásul a kínaiak olyannyira kedvelik az édes gyümölcsöt, hogy népszokássá vált dinnyét vinni ajándékba, ha vendégségbe mennek!  És még egy izgalmas adalék: Japánban helytakarékossági szándékkal már kocka alakú dinnyéket is termesztenek, amit aztán gazdag oroszok vásárolnak egymásnak ajándékba – mérgesdrágán.

Scroll To Top