Skip to content
Cím: 1183 Budapest, Üllői út 452. Térképen Tel: (1) 290-2417 ZilaGO rendelés

Ha Halloween, akkor tökfaragás!

Halloween nem kifejezetten a magyar tradíciók szerinti ünnep, de azért találhatunk kapcsolódási pontokat. Október vége-november eleje felénk is hagyományosan a halottakkal szembeni tisztelgésről szól, ekkor ünnepeljük a halottak napját. Gyertyát gyújtunk a temetőben, és megemlékezünk halottainkról. Ezzel szemben az angolszászok valami egész mást tesznek. Jelmezekbe öltöznek, és így próbálják lerázni magukról a halál kísértetét!

Eredetileg ősi kelta hagyomány volt, mára az egész világon elterjedt. Akkor még a boszorkányok, szellemek és a halottak ünnepe volt, mára óriási bulivá változott. Gyerekek gyűjtenek cukrot jelmezben, felnőttek mennek házibuliba ugyancsak jelmezben, sütőtökös sütit készítenek, és ami a legfontosabb, tököt faragnak!

De miért faragnak tököt? Több legenda is él a töklámpásról, de közös vonás mindegyik történetben van: mindnek az ördöghöz és egy részeges kovácshoz van köze. Egy ír legenda szerint egy részeges kovács lóvá tette egyszer az ördögöt, majd mikor meghalt, a lelke a Mennyország és a pokol között rekedt, az ördög pedig dobott neki egy mindig izzó fadarabot, hogy legalább ne vakon bolyongjon. A kovács egy kivájt karórépába tette a fadarabot. Egy másik legenda azt mondja, a kovács rávette az ördögöt, hogy változtassa magát pénzérmévé, majd nem engedte, hogy visszaváltozzon, így nem tudta megával vinni. Hogy mi lehet a valódi sztori, nem derül már ki, annyi bizonyos, hogy az Egyesült Államokban is elterjedt a hagyomány, de a karórépát felcserélték az Amerikában őshonos, jól faragható, nagyobb sütőtökre. Így lett a bolyongó lelkű kovács lámpása a Halloween jelképe.

És hogyan faragjunk tököt? Alaposan előkészítve! Gondosan meg kell választani az arra alkalmas tököt: ép, egészséges zöldség alkalmas tökfaragásra, hacsak nem célunk, hogy külön elrongyolódott, sérült tök benyomását keltse lámpásunk. Jól végig kell gondolni, mivel szeretnénk kitölteni, mécsessel vagy gyertyával, hiszen ahhoz mérten kell tököt választani. Aztán kell még hozzá türelem, hiszen alaposan ki kell vájni a belsejét, a héját pedig épen kell hagyni, hogy nagyszerű mintákat lehessen bele vágni. Érdemes azokat előre megrajzolni, és végiggondolni, jól mutat-e majd a benne elhelyezett világítótesttel.

Ha megvan az ötlet és a terv, már csak egy jó kés és kanál kell, na meg kitartás, és indulhat a tökfaragás!

Scroll To Top