Skip to content
Cím: 1183 Budapest, Üllői út 452. Térképen Tel: (1) 290-2417 ZilaGO rendelés

Ha kedveled a forralt bort, ezt is imádni fogod: Forralt cider

Finom, forró, fűszeres, és minden megvan benne, amit egy ízletes lélekmelegítőtől várhatunk egy hűvös őszi-téli napon. Ismerd meg a britek egyik kedvenc téli italát, a forralt cidert!

Ugyan hazánkban csak az elmúlt évtizedben kezdtek elterjedni a különböző ízesítésű almabor, azaz cider alapú italok, hamar az édesszájúak kedvencévé váltak. Ezen nincs is mit csodálkozni, hiszen a sör és a bor között átmenetet képző, finoman szénsavas ital kapható ugyan száraz változatban is, ám a legtöbb esetben kifejezetten édes változatban kerül a palackokba, italos dobozokba.

A hagyományosan almalé alacsony hőfokon történő erjesztésével készült italt általában behűtve kínálják, azonban a cider nemcsak a meleg napokon hozhat felfrissülést, hanem igazán ízletes, forralt verzió is készülhet belőle. Az almabor alkoholtartalma ráadásul alacsonyabb, mint a hagyományos boré, így tovább élvezhetjük anélkül, hogy a fejünkbe szállna. A mértéket persze így is érdemes megtartani.

Ez persze a fűszeres ízek és a cider kedvelői számára akár komoly kihívást is jelenthet, hiszen a frissen gyümölcsös ital hidegen és melegen is itatja magát. Főleg ha a kedvenc fűszereink is belekerülnek. A forralt borhoz hasonlóan ebből az italból sem maradhat ki a fahéj, a szegfűszeg és a narancs, de ezek mellett kerülhet bele csillagánizs, szerecsendió, gyömbér vagy ízlés szerint szinte bármilyen fűszer, melyet forralt borhoz, karácsonyi süteményekhez is szívesen használunk. Akár a boltokban kapható forralt bor fűszerkeverékek egyikét is választhatjuk. Az igazán édesszájúak néhány kanál cukrot is az italba keverhetnek, de ez teljességgel opcionális, hiszen a hazánkban kapható ciderek legnagyobb része önmagában is igen édes.

A forralt cider nemcsak finom, hanem az elkészítése is roppant egyszerű. Nincs más dolgunk mint egy nagy edényben lassú tűzön felmelegíteni (de nem felforralni!) a cidert, majd hozzáadni a fűszereket, a felkarikázott narancsot, opcionálisan néhány vékony szelet gyömbért, esetleg feldarabolt almát. Az italt hagyjuk 10-20 percig lassan melegedni, hogy összeérjenek az ízek, majd szűrjük le, és forrón, bögrébe merve egy-egy szelet almával vagy naranccsal szolgáljuk fel! Ha igazán elegánsak akarunk lenni, egy-egy rúd fahéj vagy egész csillagánizs is kerülhet a bögrékbe az ital mellé.

Dolgozhatunk hagyományos, natúr ciderrel is, de kipróbálhatjuk az ízesített verziókat is. Ilyenkor természetesen érdemes a választott ízhez igazítani a fűszerezést is.

A kellemesen édes, fűszeres ital garantáltan az egyik karácsonyi kedvenced lesz. Mindenképpen érdemes kipróbálni.

 

Scroll To Top