Skip to content
Cím: 1183 Budapest, Üllői út 452. Térképen Tel: (1) 290-2417 ZilaGO rendelés

Házi készítésű sütőtökös pite fűszer

Az angolszász országokban töretlen népszerűségnek örvendő „pumpkin spice” (azaz tököspite-fűszer) a mi szívünkbe is rövid úton belopta magát. Sokan már el sem tudják képzelni az őszi hónapokat a fűszerkeverékkel ízesített sütemények, forró italok nélkül. A tököspite-fűszer a népszerűsége miatt gyakran igen költséges beruházás, pedig az összetevői viszonylag olcsón beszerezhetők.

A hagyományos pumpkin spice az alábbi összetevőkből áll:

  • Fahéj
  • Gyömbér
  • Szegfűszeg
  • Szegfűbors
  • Szerecsendió

A fahéj szinte kötelező fűszere minden őszies ízvilágú ételnek és italnak. Gyakran a kellemes, melegítő aromájú gyömbér és szegfűszeg sem hiányozhat mellőle. A karácsonyi süteményekben is gyakran megtalálható fűszerhármast a szegfűbors és a szerecsendió még pikánsabbá teszi. A még ízletesebb eredmény elérése érdekében ez utóbbit érdemes frissen a keverékhez reszelni.

A legtöbb recept 2-2 egység őrölt gyömbér és fahéj, egy-egy egység őrölt szegfűszeg és szegfűbors, valamint fél egység őrölt szerecsendió használatát ajánlja, de ezek ízlés szerint változtathatók. Azok, akik még izgalmasabbá tennék a keveréket, megbolondíthatják azt egy csipet őrölt fekete borssal, esetleg némi csillagánizs- vagy kardamomőrleménnyel.

A pumpkin spice keveréket ugyan hagyományosan a tökös pite ízesítésére fejlesztették ki, a fűszerek remek adalékai lehetnek különböző őszies süteményeknek, forró italoknak (pl. kávé, forralt bor), shakeknek, de akár szószoknak, gyümölcsleveseknek is. Kis üvegekbe porciózva pedig látványos és hasznos gasztroajándék is válhat belőle.

Scroll To Top