
Házi készítésű sütőtökös pite fűszer
Az angolszász országokban töretlen népszerűségnek örvendő „pumpkin spice” (azaz tököspite-fűszer) a mi szívünkbe is rövid úton belopta magát. Sokan már el sem tudják képzelni az őszi hónapokat a fűszerkeverékkel ízesített sütemények, forró italok nélkül. A tököspite-fűszer a népszerűsége miatt gyakran igen költséges beruházás, pedig az összetevői viszonylag olcsón beszerezhetők.
A hagyományos pumpkin spice az alábbi összetevőkből áll:
- Fahéj
- Gyömbér
- Szegfűszeg
- Szegfűbors
- Szerecsendió
A fahéj szinte kötelező fűszere minden őszies ízvilágú ételnek és italnak. Gyakran a kellemes, melegítő aromájú gyömbér és szegfűszeg sem hiányozhat mellőle. A karácsonyi süteményekben is gyakran megtalálható fűszerhármast a szegfűbors és a szerecsendió még pikánsabbá teszi. A még ízletesebb eredmény elérése érdekében ez utóbbit érdemes frissen a keverékhez reszelni.
A legtöbb recept 2-2 egység őrölt gyömbér és fahéj, egy-egy egység őrölt szegfűszeg és szegfűbors, valamint fél egység őrölt szerecsendió használatát ajánlja, de ezek ízlés szerint változtathatók. Azok, akik még izgalmasabbá tennék a keveréket, megbolondíthatják azt egy csipet őrölt fekete borssal, esetleg némi csillagánizs- vagy kardamomőrleménnyel.
A pumpkin spice keveréket ugyan hagyományosan a tökös pite ízesítésére fejlesztették ki, a fűszerek remek adalékai lehetnek különböző őszies süteményeknek, forró italoknak (pl. kávé, forralt bor), shakeknek, de akár szószoknak, gyümölcsleveseknek is. Kis üvegekbe porciózva pedig látványos és hasznos gasztroajándék is válhat belőle.