Skip to content
Cím: 1183 Budapest, Üllői út 452. Térképen Tel: (1) 290-2417 ZilaGO rendelés

Így előzd meg a kellemetlen szagokat a konyhában nyáron

Bizonyára mindenkinek feltűnt már, hogy nyáron hamarabb kezdenek kellemetlen szagok terjengeni a konyhában. Az év ezen szakában ráadásul a melegben gyorsan terjedő kórokozók hatásától is tartanunk kell. Blogcikkünkben bemutatunk néhány trükköt melyek segítségével elkerülhetjük a nemkívánatos szagokat és az esetleges fertőzéseket.

1. Megfelelő hulladékkezelés

A nyári melegben az állati eredetű alapanyagok (például tejtermékek, húsfélék) rendkívül gyorsan romlásnak indulnak. Emiatt nemcsak arra kell odafigyelnünk, hogy ne hagyjuk sokáig hűtés nélkül ezeket a hozzávalókat, hanem arra is, hogy körültekintéssel kezeljük az előkészítés során belőlük keletkezett hulladékot, sőt, a kiürült csomagolásaikat is. A tejes, tejtermékes dobozokat mindig alaposan öblítsük át, mielőtt az otthoni szelektív hulladékgyűjtőnkbe dobnánk őket, a húsfélék csomagolását és az előkészítés során keletkezett nyesedékeket pedig ne hagyjuk a konyhai szemetesben rothadni, hanem amint tudunk, szabaduljunk meg tőlük. Ezzel nem csupán a kellemetlen szagoktól óvhatjuk meg magunkat, hanem a kellemetlen meglepetést okozó, szemetesben kikelő légylárvák hátborzongató látványától is.

2. A szivacsok, konyharuhák tisztán tartása

Amikor beletöröljük a kezünket egy konyhai törölközőbe, konyharuhába vagy feltörlünk egy kis kiloccsant tejet a pultról, bele sem gondolunk, hogy ezzel az egyszerű mozdulattal apró ételdarabokat juttatunk a törlőrongyokba, szivacsokba, melyek a melegben gyorsan romlásnak indulnak, és bűzössé, rosszabb esetben fertőzésveszélyessé válhatnak. Éppen ezért érdemes minden mosogatás, pulttörlés után alaposan kimosni (amikor pedig rossz szagúvá válnak, azonnal kidobni) a szivacsokat és gyakran cserélni a konyharuhákat, törlőrongyokat, törölközőket.

3. Egyes elhanyagolt felületek gyakoribb tisztítása

Bár a felülettisztítás elsősorban nem a szagok elleni védekezésben nyújt segítséget, érdemes figyelmet fordítani rá, mert a fertőzések megelőzésében komoly szerepe lehet. Bár főzés után a pultot valószínűleg mindenki áttörli, az már kevesebb embernek jut eszébe, hogy a maszatos kézzel összefogdosott szekrényajtókon, fiókfogantyúkon és hűtőnyitókon megragadó ételmaradékok elsőrangú baktériumtenyészetté válhatnak, melyek komoly ételmérgezést okozhatnak, ha nem vagyunk kellően elővigyázatosak. Éppen ezért ajánlott ezeket a felületeket is gyakran, alaposan letakarítani – nem csak nyaranta.

Scroll To Top