Skip to content
Cím: 1183 Budapest, Üllői út 452. Térképen Tel: (1) 290-2417 ZilaGO rendelés

Így készül a kedvenc nyári édességünk, a fagyi

A fagylalt az egyik legkedveltebb nyári nyalánkság, mely frissítő és kellemesen hűsítő élményt nyújt. Blogcikkünkből megtudhatod, miből és milyen lépések során készül a fagylalt.

A fagylaltkészítés folyamata a megfelelő minőségű hozzávalók beszerzésével kezdődik. Mivel alapanyagok minősége nagyban befolyásolja a végeredmény ízét és textúráját, érdemes minőségi összetevőket választani. A fagylaltkészítéshez alapvetően tejre vagy tejporra, esetleg tejszínre, cukorra, tojásra és ízesítőre (pl csokoládé, vanília, gyümölcsök) van szükség.

A hozzávalókból ezután keverék készül – egyes receptek szerint az alapot adó tejtermék összefőzésre kerül az ízesítőkkel és a cukorral, máshol egy lépésben elegyítik az alapanyagokat. Fontos, hogy ha tojással dolgozunk, megfelelő körültekintéssel járjuk el a szalmonella-veszély miatt!

A keveréket az ízek összeállása miatt érdemes néhány óráig vagy akár egy teljes napig pihenni „érni” hagyni a hűtőszekrényben, és csak ezután belevágni a fagylalt jeges, krémes textúrájának kialakításába. Ebbe a folyamatba otthoni körülmények között akár speciális felszerelés nélkül is belevághatunk: elég ha a mélyhűtőbe rakott fagylalt alapot a fagyasztástól kezdve 30 percenként alaposan átkeverjük. Természetesen egy erre kitalált gép segítségével gyorsabban elvégezhető a fagylaltkészítés utolsó lépése

A fagylaltgép egyszerre hűti és keveri az alapot, amely a folyamatos mozgásnak köszönhetően lassan fagy meg, a keverés pedig légbuborékokat juttat a masszába, így alakítja ki a jól ismert könnyű, habos fagylalt állagot. Minél zsírosabb tejterméket választunk alapul, annál krémesebb finomságot kapunk ennek a folyamatnak a végén.

A fagyasztás és keverés után az édességet érdemes még egy pár órán át fagyni, keményedni hagyni, hogy elnyerje végleges textúráját, ezután pedig már fogyasztható is.

Scroll To Top